0%

Elk jaar opnieuw wordt op de derde zaterdag van januari  – en dit jaar dus op 20 januari 2024 – de Nationale Tulpendag gevierd. Deze dag markeert de officiële start van het Nederlandse tulpenseizoen. Tijdens het tulpenseizoen worden op diverse Nederlandse bloemenveilingen gemiddeld 1,7 miljard tulpen verkocht, waarvan een groot deel ook nog eens naar meer dan 100 landen worden geëxporteerd.

Tot begin mei is de typisch Nederlandse tulp die meteen aan het voorjaar doet denken volop verkrijgbaar in meer dan 1000 verschillende soorten en kleuren. Waar je dan zoal aan moet denken? Aan van standaard bekervormige tot niet-standaard lelievormige, gefranjerde en dubbelbloemige tulpen, aan van knalgeel tot donkerpaars gekleurde tulpen en aan van enkelkleurig tot meerkleurige tulpen.

Lelievormige tulpen

Leliebloemige tulpen zijn tulpen met puntig uitlopende bloembladeren die sterk lijken op de tulpen die zijn afgebeeld op Osmaanse keramiek.

Gefranjerde tulpen

Gefranjerde tulpen zijn tulpen met elegante, komvormige bloemen met mooie kristalachtige randjes die de tulpen een eigentijdse look geven.

Dubbelbloemige tulpen

Dubbelbloemige tulpen zijn hebben veel weg van een ranonkel of een pioenroos.

Initiatief van Nederlandse tulpenkwekers

Nationale Tulpendag is een initiatief van TPN, een collectief bestaande uit  ruim 400 Nederlandse tulpenkwekers die pre-corona op die dag De Dam in Amsterdam altijd omtoverden tot een gigantische pluktuin, bestaande uit meer dan 200.000 tulpen. Het stond iedereen vrij wat van dat bizar grote aantal tulpen uit die tuin te plukken en hiervan een fraai bosje te maken. Dit jaar kan er begrijpelijkerwijs helaas geen pluktuin worden aangelegd.

Haal tulpen in huis

Dat de aanleg van de pluktuin op dat ene fraaie monumentale plein in Amsterdam dit jaar niet door kan gaan, is natuurlijk jammer, maar betekent niet dat je niet gewoon zelf een bosje tulpen in huis kunt halen! Hoe? Door ze te bestellen via onze webshop natuurlijk!

Het bijzondere aan tulpen is dat de bloem ervan na het plukken nog doorgroeit in de vaas. Hierdoor zie je elke dag wel een verandering ontstaan. Dat maakt dat je bosje er nooit saai statisch, maar altijd lekker dynamisch bijstaat.