0%

Wie denkt dat je vooral in het voorjaar moet planten, heeft het mis. Het najaar en dan met name de herfst is óók een prima periode om wat plantwerk te verrichten, misschien zelfs wel de beste periode. Met temperaturen die steeds verder omlaag gaan, is dit het ideale moment om bijvoorbeeld een paar mooie groenblijvers in de grond te zetten. Groenblijvers vallen in de winter extra op! Voor veel andere (haag)planten, struiken en bomen geldt verder: plant ze in het najaar en geniet in het voorjaar!

Waarom is het najaar de beste plantperiode?

Het najaar en dan vooral de herfst is de beste plantperiode voor onder andere een aantal vaste planten, struiken en bomen. Waarom? Omdat de grond dan nog vrij warm is. Daar hebben al die uren zon een seizoen eerder – de zomer – voor gezorgd. Dankzij die vrij warme grond, is de kans groot dat de tuinplanten die je in de herfst plant het meteen goed gaan doen. In het (vroege) voorjaar kun je dan al genieten van het resultaat.

En weet je waarom de herfst nog meer de beste periode is om te planten? Omdat er in de eerste maanden van het tuinseizoen vaak al meer dan genoeg te doen is. Het komt dus alleen maar goed uit als het plantwerk dan al gedaan is.

Is het droog, dan is het in de herfst nog prima te doen om buiten in de tuin te werken. De nieuwe ideeën die je in de zomermaanden hebt opgedaan kun je zo bovendien direct uitvoeren. Ideaal! Is het niet droog, dan is dat normaal gesproken iets om van te balen, maar in dit geval is het handig: je hoeft je planten na een paar uur in de tuin te hebben gewerkt niet ook nog eens water te geven. In het voorjaar regent het doorgaans veel minder en verdrogen planten eerder, zeker als ze net geplant zijn. Planten in de herfst scheelt je dus tijd en energie!

Welke planten kun je het best in het najaar (ver)planten?

In het najaar (ver)planten betekent dat je planten nog genoeg tijd hebben om zich te settelen en zich voor te bereiden op de winter. Je planten starten het nieuwe tuinseizoen zo met een flinke voorsprong, worden groter en bloeien mooier dan planten die pas in het voorjaar de grond in gaan. De hieronder genoemde planten kun je het best in de herfst (verplanten.

Vaste planten

De maand september is de beste periode om vaste planten in de grond te zetten. De meeste soorten zijn winterhard. Eenmaal geplant kunnen vaste planten prima tegen de kou. Tijdens eventuele vorstperiodes hoef je je dus geen zorgen te maken. En ook al zien ze er misschien boven de grond op den duur net even wat minder goed uit, in het voorjaar lopen ze vanuit de wortels gewoon weer uit. Voor het verplanten van vaste planten is de maand september (en de overige herfstmaanden) overigens ook een goede periode.

Struiken

Heb je struiken als heesters in pot staan? Dan is het goed om te weten dat die de hele herfst te planten zijn. Vanaf de maand oktober zijn bladhoudende heesters uit de volle grond (met kluit) leverbaar en te planten en vanaf de maand november kun je bladverliezende heesters uit de volle grond (met blote wortels) planten. Maar let op! Er zijn ook heestersoorten die niet tegen onze winters kunnen. Deze zul je op een lichte plek in een pot of bak moeten laten overwinteren en kun je in de herfst dus niet planten of verplanten.

Haagplanten en bomen

Veel haagplanten en bomen kunnen in het najaar vanuit de volle grond worden gerooid. De planten en bomen zijn, wanneer de bladeren net zijn afgevallen, grotendeels in rust en kunnen in deze periode prima worden (ver)plant.

Als haagplanten en bomen worden ver- of geplant in het najaar is de bodemtemperatuur nog vrij hoog. Deze vrij hoge temperatuur van de bodem zorgt ervoor dat de wortels nog actief zijn en een paar maanden de tijd hebben om te zetten. Zodra de bodemtemperatuur constant onder de 10 graden is gaan ze verder in rust. Een belangrijk voordeel hiervan is dat deze bomen en struiken een voorsprong hebben in het voorjaar. De eerste worteling heeft immers al plaats gevonden.

Voorjaarsbollen

Voorjaarsbollen moeten ook in de herfst de grond in en kunnen tot december worden geplant. Vroegbloeiende bolletjes als sneeuwklokjes kunnen het best in september of oktober al worden geplant, bloeiende bolletjes als narcissen kunnen het best in oktober en november worden geplant en tulpen kunnen het best in november worden geplant.

Klimplanten

Ook klimplanten kun je prima in het najaar, in de herfst planten. Je hebt al kunnen lezen dat de grond dan nog warm is. Dit betekent dat de planten dan nog nieuwe wortels aan kunnen maken vóór de winter zijn intrede doet. Je klimplanten zullen dan in het voorjaar extra sterk te voorschijn komen.

Verzorging tijdens en na het (ver)planten

Bezig met planten of verplanten? Denk dan vooral ook aan de bodem. Zorg ervoor dat de bodem goed wordt losgemaakt en wordt verrijkt met mest om de plant te stimuleren wortel te zetten. Voor vaste planten is het bijvoorbeeld goed om te werken met tuinplantengrond en voor de bomen en hagen is het goed om de grond te verrijken met aanplantgrond. Klaar met planten? Bemest de bodem dan nog met wat siertuinmest.

Houd pas verplante planten een paar weken goed in de gaten. Bescherm de niet-winterharde planten met beschermfolie als er nachtvorst is voorspeld, bescherm tegen ze tegen de eventueel harde wind en controleer zowel je winterharde als je niet-winterharde planten goed op eventuele aantasters (de planten zijn in de periode waarin ze net geplant of verplant zijn kwetsbaarder dan anders).

Meer weten over (ver)planten in het najaar?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over planten of verplanten in het najaar? Geen probleem! Stuur me in dat geval gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over het bestellen van bijvoorbeeld bloembollen om te planten nu het herfst is? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.