0%

In het voorjaar lekker wakker worden met het geluid van fluitende vogeltjes in je tuin? Maak je tuin dan nóg interessanter, aantrekkelijker en veiliger voor een aantal (of een heleboel!) gezellig tjilpende gevederde vrienden door vogelhuisjes en voederhuisjes op te hangen. Wat precies het verschil is tussen deze twee huisjes en aan welke insecten de bij Warentuin verkrijgbare insectenhotels zoal onderdak en bescherming bieden? Dat vertel ik je in onderstaande vlog. Alvast veel kijkplezier gewenst!

Nestjes in de tuin

Vogelhuisjes zijn huisjes waar tuinvogels hun nest in kunnen maken om vervolgens te gaan broeden. De beste periode om de tuin te verfraaien met deze huisjes is rond februarimaart/begin april. Let bij het aanschaffen goed op de diameter, de grootte van de invliegopening, de ingang. Elke vogel heeft wat betreft de grootte namelijk een eigen voorkeur.

Heb je veel pimpelmezen in de tuin? Kies dan voor  een invliegopening met een diameter van zo'n 28 mm. Koolmezen hebben liever een invliegopening met een diameter van zo'n 32 mm en winterkoninkjes worden het meest blij van een invliegopening met een diameter van ongeveer 27/28 mm.

Hou er verder rekening mee dat er echte vogelhuisjes zijn en sierhuisjes. In sierhuisjes zal een vogel nooit gaan nestelen, in echte vogelhuisjes wel.

Voeding voor tuinvogels

Voederhuisjes zijn huisjes, bedoeld om tuinvogels te voorzien van eten. Het vogelvoer dat Warentuin verkoopt kun je het hele jaar door gebruiken. Pas wel op met pinda's: het is beter om vogels dit niet aan het eind van het broedseizoen te voeren. Zou je dat wel doen, dan geven de vogels de pinda's door aan hun jongen. Op zich is dat niet erg, maar jonge vogeltjes lopen wel eerder het risico te stikken in de pinda's als de stukken te groot zijn.

Pindakaas voor vogels

Vooral in de koude wintermaanden hebben tuinvogels moeite nog weleens moeite met het vinden van voedsel. Wil je ze daarbij een handje helpen, dan kun je dat onder meer doen door vogelpindakaas voor ze te kopen. Vogelpindakaas is voor vogels gezonder dan de pindakaas die wij eten, omdat daar geen zout aan is toegevoegd. Zout wel goed voor ons, maar niet voor vogels.

De potten vogelpindakaas van Warentuin zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kun je in speciaal daarvoor gemaakte houders (huisjes) plaatsen. Is de pot leeg? Dan kun je deze heel eenvoudig vervangen door een volle.

Vetblokken voor vogels

Vetblokken geven buitenvogels de energieboost die ze jaarrond kunnen gebruiken. De vetblokken die bij Warentuin te bestellen zijn verkrijgbaar met verschillende soorten vogelvoer. Er zijn onder meer vetblokken met pinda’s, vetblokken met fruit en vetblokken met insecten. De vetblokken kunnen worden geplaatst in een speciaal daarvoor ontworpen handige vetblokhouder

Voederschalen voor vogels

De verschillende soorten mezen eten liever wat hoger, terwijl merels en vinken liever vanaf de grond eten. Voor elke vogelsoort zijn daarom eigen voederschalen te koop. Behalve voedsel in schalen te plaatsen, kun je ook wat voedsel op de grond onder struiken strooien. De wat schuwere soorten als heggenmussen zullen je hiervoor eeuwig dankbaar zijn. Vergeet ook niet dat je de grond in de winter – vóórdat je voedsel gaat strooien – eerst sneeuwvrij moet maken.

Een gezond ecosysteem in je tuin

Behalve vogelhuisjes en voederhuisjes bestaan er ook nog insectenhuisjes. Insecten zijn zowel in de tuin als in de rest van de natuur onmisbaar. Ze spelen namelijk een belangrijke rol bij het bestuiven van bloemwn en planten en het op een natuurlijke manier bestrijden van ongedierte. Bij Warentuin kun je onder andere kiezen uit huisjes voor vlinders, bijen, lieveheersbeestjes, egels en vleermuizen.

Ook zijn er in de webshop een aantal insectenhotels te vinden. Deze hotels bieden onderdak aan niet één insectensoort, maar meerdere soorten.

Welk huisje (of welke huisjes!) je ook kiest, het bepalen van de juiste plek om deze op te hangen is heel belangrijk. Hiervoor heb ik vijf goede tips:

  1. Kies voor vogels en insecten een rustige plek zodat ze zich veilig voelen;
  2. Plaats een huisje nooit in de volle zon of op het zuiden;
  3. Zorg dat de opening van het huisje redelijk beschut is tegen de wind. Zorg er daarom voor dat de opening richting het noordoosten wijst;
  4. Verwijder takken die voor de opening in de weg hangen;
  5. Hang huisjes altijd minimaal 3 meter uit elkaar.

Enkele vogel- en voederhuisjes, insectenhuisjes en meer, verkrijgbaar bij Warentuin:

Nog vragen?

Heb je naar aanleiding van mijn vlog hierboven nog vragen? Aarzel dan niet, maar stuur me gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over het bestellen van een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We helpen je graag!