0%

Dankzij een breed assortiment aan zomerbloeiers in onze webshop kan ook jij je tuin of balkon omtoveren in een kleurrijke bloemenzee. De maand mei is de meest ideale maand om met het planten van zomerbloeiers aan de slag te gaan, helemaal als het 15 mei (IJsheiligen) is geweest. De kans dat het nog gaat vriezen en dat het misgaat met je net aangeplante stukje(s) groen is dan namelijk nog maar heel klein! Welke zomerbloeiers kies en koop jij?

Wat zijn zomerbloeiers?

Om de juiste zomerbloeiers te kunnen kiezen en kopen, is het natuurlijk wel zo handig om precies te weten wat het zijn. Zomerbloeiers zijn eenjarige planten of eenjarig gekweekte planten. Ze staan ook wel bekend als de rijkst bloeiende planten ter wereld. En dat is niet voor niets: zomerbloeiers hebben nooit veel tijd. Ze moeten namelijk in slechts één groeiseizoen van stek of zaadje uitgroeien tot volwassen plant, bloeien en weer nieuw zaad vormen.

Zit het grooeiseizoen erop, dan sterven zomerbloeiers weer langzaam af. Zelf weten ze dat maar al te goed. Daarom bloeien de meeste zomerbloeiers door tot het echt niet meer kan: tot de nachtvorst er in de herfst een eind aan maakt. Zomerbloeiers geven tijdens hun bloeiperiode werkelijk alles en zijn stuk voor stuk buitengewoon fraai om naar te kijken!

Eenjarige planten of eenjarig gekweekte planten

'Eenjarige planten' of 'eenjarig gekweekte planten' zijn twee termen die op hetzelfde neer lijken te komen, maar toch zijn het twee verschillende dingen. Eenjarige planten zijn kruidachtige planten die niet langer dan één groeiseizoen kunnen blijven leven. Bij ons in Europa is dat de periode tussen twee winters in, maar in bijvoorbeeld de woestijngebieden leven eenjarige planten – nadat het heeft geregend – razendsnel en in een korte periode één heel leven.

Eenjarig gekweekte planten kunnen langer blijven leven dan slechts één jaar. Eenjarig gekweekte planten zijn kruidachtige of heesterachtige planten die enkele jaren achter elkaar kunnen bloeien en zaad (kunnen) vormen, maar tijdens onze winters niet overleven en daarom ieder jaar opnieuw moeten worden gezaaid.

Zomerbloeiers planten en verzorgen

Zomerbloeiers plant je  als de vorst definitief uit de grond is. Wacht (dus) tot na IJsheiligen (15 mei) voor je ze in je tuin zet. De meeste zomerbloeiers zijn gemakkelijke tuinplanten. Zet ze in goede, bemeste standaard potgrond of tuinaarde op een plekje waar ze zich lekker voelen, geef ze wat voeding en je hebt er geen omkijken meer naar. Je beloning: een uitbundige bloei.

De meeste zomerbloeiers houden van zon, maar zo niet, dan staat dit aangegeven op de verpakking. Zorg ervoor dat de (pot)grond nooit helemaal uitdroogt en vergeet niet om de zomerbloeiers die je in je tuin plant, regelmatig water te geven. Haal daarnaast om de zoveel tijd de uitgebloeide bloemen weg. Door dit te doen bloeien ze rijker door.

Wil je een snelle zomermake-over in je tuin realiseren of heb je alleen een balkon? Plant dan wat zomerbloeiers in een pot, schaal of kuip, zodat ze direct waar je maar wil kleur brengen. Let er verder op dat je je planten in potten en bakken eens per week vloeibare 'bijvoedt' via plantenvoeding in het gietwater.

Welke zomerbloeiers waar?

Zoals je net hebt kunnen lezen, houden de meeste zomerbloeiers van een plekje in de zon. Toch zijn er ook wat uitzonderingen en zomerbloeiers die het overal wel prima vinden. Veelkleurige leeuwenbekjes, Salvia's (Salie), grootbladige margrieten, Riddersporen, bladhoudende Afrikaanse lelies, Lupines en gele en paarse zonnehoed zijn voorbeelden van zomerbloeiers die van zon houden (en van een niet al te natte bodem).

Zomerbloeiers die erom bekend staan eerder liefhebbers te zijn van schaduw (en een vochtige grond) zijn Spirea, vingerhoedskruid en het Purperklokje.

De rijk bloeiende, gemakkelijke Phlox is een zomerbloeier die het overal goed doet: zowel in de zon als in de schaduw.

Buiten hangend in een pot

In plaats van in de grond, kun je zomerbloeiers ook prima in een pot planten en ergens ophangen. Enkele soorten die geschikt zijn om als hangplant in te zetten, lees je hieronder:

  • Laagblijvende fuchsia
    Laagblijvende fuchsia's of bellenplanten geeft eerst knoppen in de vorm van bellen. Daarna krullen de bovenste bloemblaadjes sierlijk omhoog en hangen de stampers als franjes naar beneden. Laagblijvende fuchisa’s bloeien in ieder geval van mei tot oktober, maaar gaan soms nog langer door tot de eerste nachtvorst. De blaadjes hebben vaak felroze kleurcombinaties met roodroze en lichtroze of paars. 
  • Hangende verbena  
    Hangende verbena of ijzerhard geeft kleine bloemetjes die bijen en vlinders aantrekken. De planten kunnen ongeveer 30 cm hoog worden en bloeien van mei tot oktober. Er zijn verschillende soorten te koop in uiteenlopende bloemmaten, in kleuren als roze, rozerood, wit, lila en paars.  
  • Hangende petunia (Petunia Surfinia)
    Surfinia's zijn heel speciale Petunia's die bloeien van april tot oktober. De planten geven sierlijke ranken waaraan grote trompetachtige bloemen in de fraaiste kleuren hangen. Een saaie muur of een kaal balkon is er dus in no time mee opgefleurd. 

Binnen staand in een vaas

Van zomerbloeiers kun je ook genieten in je huis. Zoek de leukste combinaties bij elkaar, knip de bloemen af en schik ze in een mooie vaas, instant zomers geluk gegarandeerd! Enkele zomerbloeiers die geschikt zijn om in huis in een vaas te houden zijn dahlia's, calla's en pioenrozen.

Enkele hangende zomerbloeiers voor buiten, verkrijgbaar bij Warentuin:

Nog vragen?

Heb nog vragen? Geen probleem! Schrijf je vragen gewoon even op en stuur ze naar: [email protected]. Ik beantwoord ze graag! Heb je vragen over bijvoorbeeld het bestellen van de juiste potgrond of bloempot voor bak om je zomerbloeiers in te planten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice.