Planten & potten Moestuin Verzorgen & (be)planten

Een paar city farming tips van Sep

0%

City farming is een term die misschien nog niet iedereen kent. Simpel gezegd is city farming het telen van groenten en fruit in de stad. City farming gebeurt vaak op braakliggende terreinen, op daken en in speciaal aangelegde stadstuinen. Gewoon op je balkon kan echter natuurlijk ook. Ik laat je in onderstaande vlog zien hoe dit in z'n werk gaat! Kijk je mee?

Groenten telen in bakken op het balkon: beplanting

Op het balkon kun je van alles telen. In de vlog kies ik ervoor om enkele groenten in bakken te gaan telen: paprika, (reuze)aubergine, sla, tomaat en komkommer. Lekker gezond!

Voor het vullen van de bakken gebruik ik langwerkende potgrond en hydrokorrels.

Langwerkende potgrond

Langwerkende potgrond is een luchtige potgrond, waaraan een gecoate langwerkende meststof is toegevoegd.

Onder invloed van warmte en water zorgt de gecoate meststof voor een gedoseerde afgifte van voedingsstoffen en sporenelementen voor ten minste zes maanden. De open structuur van de grond zorgt ervoor dat er een goede lucht- en waterhuishouding ontstaat, iets dat met name belangrijk is voor de gezondheid van de wortels.

Moestuingrond

In plaaats van langwerkende potgrond kun je (uiteraard) ook moestuingrond gebruiken. Moestuingrond is een potgrondsoort van hoogwaardige kwaliteit op basis van kokosvezels, compost, rijstkaf en boomschors. De sponsachtige structuur zorgt ervoor dat de grond rul en luchtig is. 

Ook bevat moestuingrond perliet, kleine, witte vulkanische korreltjes die ervoor dat de grond luchtiger wordt en water beter wordt afgevoerd. De natuurlijke structuur van moestuingrond zorgt ervoor dat vocht op een effectieve manier kan worden opgenomen, vastgehouden en afgegeven aan de planten. De planten kunnen zo beter wortelen en groeien. 

Hydrokorrels

Hydrokorrels maken de grond losser en dus ook luchtiger en zorgen ervoor dat de waterverdeling en de drainage (afwatering) in de balkonbakken wordt verbeterd.

Langwerkende potgrond of moestuingrond en hydrokorrels houden de wortels van je groenteplanten sterk, zorgen ervoor dat ze minder snel zullen rotten en je (dus) langer van je planten kunt genieten.

Voldoende ruimte en ondersteuning

Let er tijdens het planten op dat de groenteplanten niet te dicht op elkaar plaatst, zodat elke plant voldoende ruimte heeft om groter te groeien. Maak gebruik van bamboestokjes of ijzerraad om de planten tijdens de groei te begeleiden en te ondersteunen.

Groenten telen op het balkon: bewatering

Ook een kleine moestuin op het balkon moet je regelmatig en natuurlijk genoeg water geven. Je kunt de planten in je moestuin op twee manieren water geven: handmatig met behulp van een gieter, of min of meer mechanisch met behulp van een systeem dat je aansluit op een regenton.

Zoals in de vlog te zien is, kies ik voor laatstgenoemde optie. Door een watersysteem op aan te sluiten en dit iedere dag 15 minuten aan te zetten, krijgen de planten gegarandeerd genoeg water om goed te groeien.

Ondanks het feit dat er op een balkon meestal slechts een beperkte ruimte beschikbaar is, kun je er toch een moestuintje te beginnen. Belangrijk hierbij is dat je de juiste potgrond gebruikt en dat je de planten op de juiste manier in de potgrond plant.

City farming producten, verkrijgbaar bij Warentuin:

Nog vragen?

Ben je enthousiast geworden over city farming, maar heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd?  Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: [email protected]. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!

Vorige Dierendag: dé dag om (huis)dieren extra te verwennen Volgende Warmte en gezelligheid op je terras in de herfst
0 Reactie(s)
Naar boven