Tuin Huis Planten & potten Verzorgen & (be)planten DIY

Verticaal tuinieren? Zo pak je dat aan!

0%

Ben je graag in de tuin bezig, maar woon je bijvoorbeeld in een (binnen)stad en heb je daarom geen grote tuin of alleen een balkon? Tuinier dan gewoon eens de hoogte in! Ja, je leest het goed! Voor het de hoogte in tuinieren is zelfs een speciale term: dit noem je 'verticaal tuinieren'. Verticaal tuinieren kan al op 1 m². Een verticale tuin is daarom bijna overal te realiseren. Hieronder lees je er alles over!

Kies de soort verticale tuin en de locatie

Verticale tuinen zijn er in allerlei soorten en maten. Wil je een grote verticale plantenwand, een complete verticale moestuin of juist een klein, maar fijne verticale kruidentuin? Het kan allemaal!

Weet je daarnaast al aan welke wand je het liefst aan de slag wilt gaan? Check dan eerst of de wand die je voor ogen hebt stevig genoeg is. Je wil immers niet dat je verticale tuin – inclusief schutting – in de tuin van de buren belandt. Met een stenen of betonnen wand weet je zeker dat deze een verticale tuin probleemloos zal kunnen dragen, maar in sommige gevallen is ook een schutting stevig genoeg om een verticale tuin aan te creëren.

In de zon of in de schaduw

Een wand of schutting heeft meestal al een vaste plek in je tuin. Ga na of dit een enigszins zonnige of een heel zonnige plek, een enigszins schaduwrijke of heel schaduwrijke plek is. De keuze van de planten voor in je verticale tuin dien je hier namelijk op af te stemmen. 

Kiezen voor planten met verschillende behoeften met betrekking tot de hoeveelheid zon of schaduw hoeft overigens niet meteen een probleem te zijn. Planten met meer behoefte aan schaduw, ofwel schaduw minnende planten, kun je in zo'n geval onder grote planten die graag in de zon staan plaatsen. De grote planten zorgen er op zo'n manier voor dat de schaduw minnende minder in de zon staan.

Let op! Bij een verticale tuin kan het gebeuren dat bepaalde planten over elkaar gaan hangen. Wil je er zeker zijn dat een bepaalde plant voldoende zon krijgt? Zorg er dan voor dat de plant boven andere planten uit blijft steken. Dit krijg je onder meer voor elkaar door deze boven een hangplant te plaatsen of door planten regelmatig bij te knippen.

Bedenk hoe je de verticale tuin gaat aanleggen

Een verticale tuin aanleggen kan op heel veel verschillende manieren. Het maakt daarbij ook niet uit hoe groot het budget is dat je te besteden hebt. Het resultaat is hoe dan ook dat die ene saaie muur of schutting er meteen een stuk vrolijker uit zal zien.

Verticaal tuinieren met een raster of frame

Planten tegen de muur omhoog laten groeien is een natuurlijke manier van verticaal tuinieren. Denk bijvoorbeeld aan een klimop die je met behulp van een raster of frame tegen een muur of je schutting aan kunt laten groeien.

Je kunt de natuur echter ook een handje helpen door een systeem om verticaal te kunnen tuinieren aan te leggen of een kant-en-klaar systeem te kopen. Je schutting en/of de muren van je kleine tuin of balkon op deze manier gebruiken betekent dat je tóch kunt genieten van het nodige groen om je heen!

natuurlijke plantenwand

Verticaal tuinieren met een DIY systeem

Als je een systeem gebruikt dat je zelf maakt en met behulp daarvan een verticale plantenwand inricht, heb je tal van mogelijkheden. Kies je voor fleurige bloempotten die je aan de muur schroeft,  een wand van zelfgemaakte plantenbakken van pallethout of een wand met losse glazen flessen of losse plantenzakken? Hou bij het kiezen van je systeem in ieder geval altijd rekening met je gebruiksdoel.

Bij het aanleggen van een verticale moestuin kies je voor groenten of fruit van het seizoen. Bij het aanleggen van een groene verticale plantenwand is het belangrijk om te kiezen voor de juiste planten.

In beide gevallen bepaal je bij het inrichten hoe de wand eruit moet zien. Laat je ruimte tussen de verschillende planten of moet de wand helemaal dichtgroeien? Wanneer je weet hoe je wil dat de wand er uit gaat zien, kun je helemaal losgaan en onze webshop leegplunderen. Bestel eenvoudig online de leukste (moestuin)planten en ga lekker aan de slag!

Verticaal tuinieren met een kant-en-klaar systeem

Als je een systeem gebruikt dat kant-en-klaar is en met behulp daarvan een verticale tuin inricht heb je ook tal van mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een plantenrek of plantenwand met plantenbakken of plantenzakken waar planten in kunnen worden geplant, een plantentoren met plantenbakken waar planten in kunnen worden geplant of voor een aantal aan elkaar gekoppelde plantenbakken met een geïntegreerd watersysteem waarmee je een verticale tuin kunt creëren.

Let op! Verticaal tuinieren met behulp van ofwel een zelf gemaakt systeem ofwel een kant-en-klaar systeem doe je in plantenbakken, -potten of -zakken. Hou er daarom ook rekening mee dat sommige planten het niet zo goed in een bak, pot of zak omdat ze meer ruimte nodig hebben voor hun wortels.

plantenwand

Een verticale tuin onderhouden

Een verticale tuin heeft niet veel onderhoud nodig. Als de (moestuin)planten eenmaal een plekje hebben gekregen en alles hangt stevig vast, is het meeste werk gedaan. Eén keer in de week even met gieter langs de bakken, potten of zakken is voldoende. Staat je verticale tuin niet droog? Dan kun je ook besluiten moeder natuur haar werk laten doen, de planten krijgen dan vanzelf water door de regen die valt. Zijn er perioden van langdurige droogte? Geef dan alsnog zelf water. Wordt het extreem koud en/of gaat het hard waaien? Bescherm de planten dan.

Verder hebben je bij planten in plantenbakken, -potten en -zakken weinig tot geen last van onkruid. Aan de bestrijding ervan hoef je dus ook maar weinig tot geen tijd aan te besteden. Des te meer tijd je overhoudt om achterover te leunen en te genieten van je verticale tuin.

Een verticale tuin voor binnen

Je denkt nu misschien dat verticale tuinen alleen buiten te realiseren zijn, maar niets is minder waar: een verticale tuin voor binnen doet het ook prima! Van een verticale tuin voor binnen kun je het hele jaar genieten. Ondat de binnentemperatuur in huis vrij constant is, hoef je de planten van een verticale tuin binnen – in tegenstelling tot die voor buiten – nooit te beschermen tegen de kou en de wind.

verticale tuin voor binnen

Voor een verticale kruidentuin geldt dat je zowel een binnen- als buitenvariant kunt maken, maar verder dien je voor een verticale tuin voor binnen andere planten te gebruiken dan voor een verticale tuin voor buiten. 

De meest voorkomende planten voor een verticale tuin voor binnen zijn vaak kamerplanten of succulenten. Je kunt bijvoorbeeld een jungle-look maken met klimplanten, hangplanten en varens of een woestijn-look met succulenten. 

Producten om te kunnen verticaal tuinieren, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen over verticaal tuinieren?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over verticaal tuinieren? Geen probleem! Stuur me in dat geval gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over het bestellen van bijvoorbeeld een plantenrek of plantenwand? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. We horen graag van je!

Vorige Zelf eenvoudig een paasbakje maken? Sep laat je zien hoe! Volgende Paasdecoratie van en met mos? Die knutsel je zelf in elkaar!
0 Reactie(s)
Naar boven