0%

Meer of überhaupt wintergroen in je tuin, op je balkon, of op je dakterras? Kies dan eens voor coniferen. Deze natuurlijke groenblijvers zien er niet alleen heel leuk en mooi uit, maar vergen ook nog eens niet al te veel onderhoud. In de vlog hieronder vertel ik je van alles over coniferen, dus scrol naar beneden, klik op 'play' en begin meteen met kijken! Alvast veel plezier gewenst!

Gemakkelijke wintergroene alleskunners

Omdat coniferen heel sterk zijn en in de winter groen blijven, zijn ze heel geschikt voor in de border en om te gebruiken als haagplant. Niet voor niets staan coniferen erom bekend gemakkelijke wintergroene alleskunners!

Coniferen stellen weinig eisen aan hun standplaats, maar aangezien het geen schaduwplanten zijn, worden ze minder blij van een standplaats in de schaduw. Coniferen worden wél blij van een plekje in de halfzon of de zon en een lichte standplaats.

Coniferen hebben ook niet veel water nodig. Onder normale omstandigheden hebben coniferen genoeg aan het regenwater dat valt en hoef je geen extra water te geven. Bij lange perioden van droogte is het daarentegen wél verstandig om coniferen extra water te geven. Doe dit bij voorkeur twee tot drie keer in de week en dan het liefst 's avonds. Water geven levert dan het meeste rendement op en je helpt voorkomen dat ze uitdrogen in de zomer.

Coniferen houden niet van wateroverlast, met name niet in de winterperiode. Te natte gronden kun je daarom het best draineren. 

Soorten coniferen die er zijn

Er zijn heel veel verschillende soorten coniferen. De ene coniferensoort is gelig, de andere groenig en de volgende is blauwig. Ook zit er per soort een verschil in de groeisnelheid. Er zijn soorten die langzaam groeien en soorten die snel groeien. Verder zijn er op stam gekweekte coniferen voor in pot en op reguliere wijze gekweekte coniferen die je kunt inzetten als struik of haagplant.

Grond waarin coniferen het best kunnen staan

De grond(soort) waar coniferen in staan is heel belangrijk. Ietwat zure kleigrond of zanderige grond is het meest geschikt om coniferen in te planten. Plant coniferen niet in potgrond!

Tuinturf is een voorbeeld van zuurdere aarde waar coniferen goed in gedijen. Hier zit alleen verder geen voeding in. In hortensia-aarde, aarde die je ook voor coniferen kunt gebruiken zit wél voeding. Een mix van tuinturf en hotensia-aarde gebruiken is (natuurlijk) ook een optie.

Extra voeding die coniferen nodig hebben

Ondanks het feit dat coniferen erom bekend staan van nature heel sterk te zijn, is ze de juiste extra voeding (meststoffen) geven van groot belang. Coniferen & Taxus-AZ van Ecostyle en Conifeer & Taxus Mest van Pokon zijn hiervoor uitermate geschikt.

Meststoffen zijn kleine korreltjes voeding die je op de aarde en om de kluit van de coniferen strooit. Als het daarna een keer regent, zorgt het regenwater ervoor dat de wortels van de coniferen de voeding op kunnen en zullen nemen.

Coniferen kun je het best 2 keer per jaar bemesten: één keer in het vroege voorjaar (in maart/april) en één keer aan het einde van de zomer (in augustus/september). Bij het bemesten in augustus/september is het het slimst om dit na de tweede snoeibeurt te doen.

De beste snoeimomenten voor coniferen

Het beste moment waarop je coniferen kunt snoeien is eind mei/begin juni. Snoei in ieder geval vóór 21 juni en nadat de laatste vogeltjes zijn uitgevlogen. In augustus/september kun je ze nog een keer snoeien.

Hou je van strakke hagen of heb je snelgroeiende coniferen? Dan mag je die gerust vaker snoeien. Let erop dat je coniferen niet later dan in september snoeit, want anders heeft de haag of struik te weinig tijd om zich te herstellen voordat deze de winterperiode ingaat.

Wist je dat zelfs de dag waarop je coniferen snoeit van invloed is?  Dat zit zo: omdat pas gesnoeide takken van coniferen extra gevoelig zijn voor de warmte van de zon, kun je deze haagplanten (struiken) beter op een bewolkte of regenachtige dag snoeien (niet zo leuk voor jou, maar wel beter voor je coniferen!)

Coniferen en hagen, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: [email protected]. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!