Tuinieren & onderhoud Plantensoorten Verzorgen & (be)planten

Klimplanten: welke soorten zijn er zoal en hoe plant je ze? Sep praat je bij!

0%

Blauweregen is een heel bekende klimplant en dat is geen toval: de plant is prachtig en bloeit als een dolle! Blauweregen is een Wisteria en wat niet iedereen weet, is dat deze niet altijd blauw is klimplant er ook in een witte en een roze variant is. In onderstaande vlog zal ik je niet alleen meer vertellen over de Wisteria, maar ook over andere soorten klimplanten en hoe je ze moet planten. Ben je benieuwd geworden? Kijk dan vooral mee!

Maar eerst even dit: blauweregen en goudenregen: wat is het verschil?

Blauweregen (Wisteria) is er in drie kleuren: blauw, roze en wit. Maar wat is goudenregen dan precies? De naam klinkt hetzelfde, maar het verschil zit hem in het feit dat goudenregen een boom (Laburnum) is en dus geen klimplant. Blauweregen en goudenregen zijn dus twee verschillende soorten planten, maar dat neemt niet weg dat ze nog steeds veel op elkaar lijken.  Wisteria’s zijn ideale klimplanten, maar wel bladverliezend in de winter. In de zomer zijn blauweregens en gouderegens echt plaatjes om naar te kijken en dus zijn ze ook echt een aanwinst voor iedere tuin.

Klimrozen

Klimrozen zijn klimplant die verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende kleuren. Van deze klimplanten – die in de zomer rijkelijk bloeien – bestaan, behalve enkelbloemige varianten, ook dubbelbloemige varianten. Zoals de naam al doet vermoeden groeien er bij een dubbelbloemige klimroos groeien niet één, maar meerdere bloemen aan elke tak.

Klimrozen zijn verder bladhoudend in de winter en blijven ook in het najaar dus groen. De meeste klimrozen groeien met behulp van zelfbestuiving en zijn hoog geurend. Mooi om naar te kijken en om om aan te ruiken, dus. Klimrozen zijn ideaal om in de stad tegen je huis aan te laten groeien of in een mooi hoekje in je tuin te planten. Hoe je klimplanten plant, lees je hieronder.

Hoe plant je een klimplant?

  1. Ga je een klimplant voor in je tuin planten? Dan kan het nog wel eens zijn dat daar tegels liggen. Je zult dan moeten beginnen met het weghalen van de tegels. Maak een vierkant gat waar je klimplant in kan gaan staan en houd er rekening mee dat het gat nog wat kleiner gaat worden.
  2. Draai de stenen die normaal gesproken plat liggen, zodat ze rechtop komen te staan. Met deze stenen maak je een randje rondom het gat dat je net hebt gemaakt. Maak je niet druk om kiertjes, die gaan we later nog opvullen met zand.
  3. Graaf, nu je randje staat, het zand dat onder de stenen ligt uit. Pas hierbij op, er kunnen mogelijk leidingen liggen. Zorg dat het gaat dat je graaft diep genoeg is, zodat de kluit van je klimplant er zeker in past.
  4. Pak je klimplant erbij en haal voorzichtig de kluit uit het potje. Plaats de kluit in het gat en vul dit aan met potgrond. Vul het gat tot iets onder de rand, anders zal het water dat je hierna geeft meteen wegstromen. Door een rand 'over te houden', heb je een soort bakje gevormd.
  5. Geef, als je klimplant eenmaal staat, deze voldoende water. Ga met de gieter ook goed langs de randjes zodat het zand tussen de kiertjes gaat zitten. Eventueel kun je wat extra zand bijgooien en dit invegen om de kiertjes goed op te vullen. Ga nogmaals met het water langs de randjes. Daarna ben je klaar! De klimplant kan nu goed water op gaan vangen.

Andere populaire klimplanten

Naast de Wisteria en de klimroos zijn er natuurlijk ook andere mooie en populaire klimplanten. Eén daarvan is de Toscaanse jasmijn. Deze klimplant is geurend en kan dus onwijs lekker ruiken. De Toscaanse jasmijn is groenblijvend en heeft dus blad in de winter. De plant verdraagt een beetje vorst, maar kan niet goed tegen extreme vorst.

Behalve de Toscaanse jasmijn is er ook nog de Passiflora. De Passiflora heeft grote, mooie bloemen en behoudt in de winter zijn blad. Net als de Toscaanse jasmijn kan deze klimplant tegen een beetje vorst.

Als laatste heb je ook de Clematis. De Clematis is een plant die best wel snel klimt en verkrijgbaar is in talloze kleuren. In tegenstelling tot de andere klimplanten verliest deze klimplant zijn bladeren in de winter.

Klimplanten

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: [email protected]. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!

Vorige Alles over coniferen: de gemakkelijke wintergroene alleskunners! Volgende Zelf een bistroset maken van een oude regenton? Sep legt je uit hoe!
0 Reactie(s)
Naar boven