0%

Zie je jezelf in de zomer niet alleen al lekker van alle bloemen en planten in je achtertuin genieten, maar ook met een goed boek op een mooie zomerdag languit op je buik in het gezonde groene gras liggen? Dan doe je er verstandig aan om in maart al te beginnen met het onderhouden van dat gras oftewel je gazon. Je leest er alles over in deze blog.

Waarom in maart al met gazon onderhoud beginnen?

In de maand maart begint de lente en als de lente begint, weet je dat de buitentemperaturen zullen gaan stijgen. Met het stijgen van de buitentemperaturen komen bloemen en planten uit hun 'winterslaap' en begint ook het gras van je gazon voor het eerst weer te groeien. Maart is daarmee de ideale periode om met gazononderhoud te beginnen en je gazon klaar te maken voor de zomer.

Stappenplan

Voor het onderhouden van je gazon kun je het best een bepaalde volgorde aanhouden. Als je je aan die volgorde houdt, kan het haast niet misgaan en weet je zeker dat je straks kunt genieten van jouw eigen gezonde, groene grasmat.

Stap 1: je gazon verticuteren

Bij het verticuteren van een gazon haal je de viltlaag weg die in het gazon groeit. Die viltlaag bestaat uit mossen en dode grasrestjes. Afhankelijk van de grootte van je gazon en de hoeveelheid mossen en dode grasrestjes, kun je bepalen welke gereedschappen je voor het verwijderen van de viltlaag precies nodig hebt.

Je kunt je gazon handmatig verticuteren, maar voor het verticuteren ook een verticuteerhark of verticuteermachine gebruiken.

Zowel de verticuteerhark als de verticuteermachine bestaan uit een aantal scherpe messen. Deze messen gaan een centimeter de grond in en snijden daar alle wortels door. De mossen sterven hierdoor af en kun je daarna met een gewone hark zo uit je gazon trekken.

Het verticuteren van je gazon zorgt ervoor dat het water voortaan weer goed de grond trekt en dat het gras voldoende lucht om te kunnen groeien.

Stap 2: je gazon zaaien

Als een gazon eenmaal is geverticuteerd en daarmee alle mossen en dode grasrestjes er uit zijn verdwenen, kan het hier en daar ook kaal zijn geworden. Die kale plekken herstellen zich vaak vanzelf, maar dat herstel kun je ook stimuleren door graszaad over je gazon te strooien. Zo geef je meteen ook onkruid geen kans!

Door dezelfde graszaden als die van de rest van je gazon te gebruiken, voorkom je het ontstaan van vreemde plekken en kleurverschillen in je gazon.

Stap 3: je gazon beluchten

Het verwijderen van de viltlaag om je gazon te laten ademen alleen is – uiteraard – echter niet voldoende. Ook 'dichtgeslagen' grond kan ervoor zorgen dat er (te) weinig of zelfs helemaal geen water bij de wortels van het gras terecht kan komen en kan ertoe leiden dat het water niet kan weglopen, niet de grond in zakt. Het gazon wordt hierdoor soppig het gras gaat kapot, iets dat je natuurlijk niet wil.

Je lost dit op door het gazon goed te beluchten (te beprikken met een zogeheten prikroller). Belucht je een gazon, dan kan dit niet verstikt raken en kunnen water, lucht en voedingsstoffen de bodem goed bereiken.

Door je gazon te beluchten voorkom je bovendien eindeloos vaak sproeien. Zou je je gazon niet beluchten, dan blijft het water namelijk enkel op je gazon staan om vervolgens te verdampen en het gazon uiteindelijk uit te putten. Ook dat is iets dat je natuurklkijk niet wil. 

Stap 4: je gazon maaien

Zorg er verder voor dat je het gras van je gazon voldoende vaak maait. Je gazon krijgt er een hoge dichtheid van. In de lente is het voldoende om je gazon een keer in de week te maaien, maar in de zomer is het voldoende om je gazon een keer in de twee weken te maaien. Aan het einde van de zomer mag je gazon weer wekelijks gemaaid worden.

Maai het gras van je gazon nooit te kort. (Te) kort gras droogt namelijk eerder uit. De droogte die ontstaat, kan leiden tot lelijke, kale plekken in het gazon. Door die kale plekken hebben onkruid en mos vrij spel en daar word je natuurlijk niet per se heel blij van.

Bovendien zijn in het voorjaar de nieuwe wortels en scheuten gevoelig, dus ook op die manier leidt (te) kort gras tot een minder fraai gazon. De meest ideale hoogte om gras op te maaien is op 3 à 4 cm lengte. 

Let op! Bij een nieuw ingezaaid gazon mag pas voor een eerste keer gemaaid worden als de grassprieten 10 cm of langer zijn.

Stap 5: je gazon bemesten

Behalve dat gras vanaf het voorjaar regelmatig moet worden gemaaid, heeft het ook goede voeding om te kunnen groeien. Door vanaf maart je gazon zorgvuldig te bemesten, zorg je ervoor dat het gras tegen de zomer een mooie, groene kleur krijgt. Mest van DCM Start heeft de juiste voedingstoffen voor het voorjaar. Er zal een mooie groene kleur ontstaan en het gras zal er gezond en sterk door worden.

Stap 6: je gazon sproeien

Als de buitentemperaturen langere tijd boven de 20 graden Celsius uitkomen, krijgt het gras moeite met groeien. Het gras heeft dan wat hulp nodig in de vorm van water. Help je in zo'n geval niet, dan kan je gazon zelfs uitdrogen. Je geeft een gazon water door regelmatig te sproeien, liefst steeds één lange sproeibeurt dan meerdere korte sproeibeurten achter elkaar.

Gazon onderhoud te veel gedoe of alleen een balkon?

Heb je geen tijd om je gazon te onderhouden of heb alleen een balkon? Kies dan voor kunstgras. Kunstgras is bijna niet van echt gras te onderscheiden, maar een stuk gemakkelijker te onderhouden dan echt gras en ook op balkon te gebruiken! Hoe fijn is dat?

Gazononderhoudsartikelen die bij Warentuin te bestellen zijn:

Toch nog vragen of advies nodig?

Heb je, na het lezen van de blog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je bij ons graszaden, maaibenodigdheden of kunstgras gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.