0%

Lekker zelf iets knutselen voor meer sfeer op tafel of op de schouw tijdens de mooiste dagen van het jaar? In onderstaande vlog leg ik je uit hoe je in een handomdraai helemaal zelf een mooi groot kersstuk maakt - ook leuk om met je (klein)kinderen of neefje(s) en/of nichtje(s) te doen tijdens de kerstvakantie, natuurlijk! Veel kijk- en knutselplezier gewenst. En: vergeet ook vooral niet om het eindresultaat te delen op de Facebook- of Instagram-pagina van Warentuin!

Langwerpige, waterdichte bak

Ik begin met het uitzoeken van een goede waterdichte bak. Voor dit stuk heb ik gekozen voor een langwerpige witte. Ik heb voor een bak met een langwerpige vorm gekozen, omdat het stuk op deze manier extra mooi een schouw of langwerpige tafel uitkomt. Dat de bak waterdicht is, is natuurlijk praktisch bij het water geven.

Oase (steekschuim)

Daarna ga ik verder met het vullen van de bak met van tevoren natgemaakt(e) oase (het steekschuim)Oase houdt namelijk niet alleen alle onderdelen uit het kerststuk op hun plek, maar voorziet de levende elementen ook van water.

Bij het vullen van de bak met oase is het goed om even stil te staan bij wat voor kerststuk je precies gaat maken. Ik wil in dit geval vooral dat mijn stuk mooi breed wordt en niet al te hoog. De mogelijkheid om het groen wat naar beneden te laten hangen, om in de breedte te werken, is er alleen als de oase ongeveer een centimeter hoger is dan de rand van de bak. Is het juist de bedoeling dat je kerststuk lekker hoog wordt, dan is een centimeter onder de rand blijven voldoende.

Kerstgroene basis

Het kerstgroen dat ik gebruik is van een echte kerstboom af gehaald. De langere stukken heb ik aan de uiteinden van de bak in de oase (het steekschuim) gestoken en de kortere stukken aan de zijkanten. Op deze manier wordt het ovale effect dat is ontstaan nog verder versterkt. Na een tweede ronde met ander kerstgroen te hebben aangebracht is de basis van de onderkant van het kerststuk klaar.

Kerstballen en dennenappel decoratie

Daarna heb ik verschillende goedkleurige en rode kerstballen aan elkaar geknoopt met stukjes ijzerdraad. De uiteinden van dit ijzerdraad heb ik daarna, net als het groen, ook in de oase gestoken. Op die manier blijven de kerstballen goed zitten en krijgt het kerststuk in wording meteen al een kerstachtig gevoel.

Dezelfde techniek heb ik ook toegepast bij de dennenappeltjes die ik in het stuk verwerk. Om ervoor te zorgen dat deze goed blijven zitten, maak je als het ware een lasso door de onderste ring van elk dennenappeltje, trekt deze aan, draait de uiteinden in elkaar en drukt de verwikkelde uiteinden in de oase (het steekschuim).

Kaarsen, krulhout en kunsttakken

Vervolgens heb ik wat kaarsen in het stuk gezet. Ik heb ze bewust niet helemaal recht in het stuk geplaatst, omdat er zo een speels effect ontstaat. Hetzelfde heb ik ook met het krulhout (de siertakken) gedaan. Ik heb een paar rechtop in het stuk gestoken en er vervolgens een paar in de lengte overheen gelegd. Dit laatste heb ik gedaan, omdat zo het ovale effect weer wordt benadrukt. Om het stuk helemaal af te maken, heb ik nog er wat dunnere zilveren kunsttakken in geprikt.

Kerststuk DIY producten, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen?

Zelf thuis aan de slag, maar toch nog wat vragen? Geen probleem! Stuur me in dat geval gewoon even een mailtje via: [email protected].  Heb je een vraag over het bestellen van bijvoorbeeld kerstballen, dennenappel decoratie of een kaars om in het stuk te verwerken? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. We helpen je graag!