0%

Kleurrijke bladeren, een heerlijk najaarszonnetje en lange wandelingen in het bos: het is herfst! Het herfstseizoen is een fijn seizoen waarin de dagen steeds iets korter worden en je doorgaans niet alleen veel zin krijgt om buiten nog wat zonnestralen mee te pikken, maar ook om het binnen knus en gezellig te maken. Dat laatste kan op allerlei manieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van wat decoratie in huis? In onderstaande vlog vertel je onder meer wat er dit seizoen allemaal mogelijk is op decoratiegebied en hoe je in een handomdraai een mooi herfstbakje op tafel zet. Veel kijkplezier!

Een herfststuk maken

De herfst is het seizoen om eens lekker uit te pakken met decoratiemateriaal. Typische accessoires als pompoenen en ander sierfruit mogen uiteraard niet ontbreken wanneer je het huis lekker in herfstsferen wil gaan brengen. Maak bijvoorbeeld eens een herfststuk.

De basis

Voor het maken van een leuk herfststukje, dat overigens ook buiten neergezet kan worden, zijn slechts 4 basis elementen nodig: hout, mos, siervruchten en decoratiebeeldjes.

De vormgeving

Neem om te beginnen een stronk hout als basis voor het herfstbakje en bekleed deze vervolgens met mos. Werk niet met tillandsia mos, maar liever met platmos en veenmos  (spagnummos), want dat zijn echte herfstmossen. Versier het bakje dat is ontstaan vervolgens met wat leuke siervruchten als pompoenen en met wat grappige lampionnetjes. Maak het geheel af door er enkele leuke decoratiebeelden aan toe te voegen.

Platmos (Plagiothecium undulatum)

De bekendste soort platmos is de Plagiothecium undulatum. Platmos en dus ook de Plagiothecium undulatum behoort tot de groep van de bladmossen. Bladmossen vormen echte blaadjes en de Plagiothecium undulatum vormt misschien wel de meest fraaie, licht gerimpelde blaadjes van alle platmossen die ook nog eens eenvoudig in decoratie te verwerken zijn. De originele kleur van het mos (groen tot bijna wit) is ook tijdens het droogproces behouden gebleven. Het fijne daarvan is dat dit er dus altijd natuurlijk uitziet.

Veenmos (Sp(h)agnummos)

Veenmos, beter bekend onder de naam Sp(h)agnummos, is stervormig mos dat ook prima als decoratiemateriaal kan worden gebruikt in een bloemstuk en verwerkt worden in een kokedama bal (een mosbal).

Met Sp(h)agnummos kun je echter nog veel meer kanten op! Wist je bijvoorbeeld dat je het dankzij de wateropnemende eigenschappen ook kunt gebruiken als turfstrooisel om de structuur van de bodem in je tuin te verbeteren, kunt gebruiken als toevoeging aan je terrarium mix of in een valse bodemlaag voor je terrarium (als je die tenminste één hebt!) en het op sommige plekken zelfs wordt gebruikt als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld om kieren in blokhutten te dichten?

Een herfstboeket samenstellen

Ook voor het samenstellen van een mooi herfstboeket heb je niet veel nodig. In de vlog laat ik ook nog zien hoe met vier verschillende siertakken (zijde en katoen) en gedroogde klaprozen in een paar stappen een mooi boeket op tafel staat.

Een herfstbakje in elkaar knutselen

Voor wie echt even creatief aan de slag wil, is het maken van een gezellig herfstbakje natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Kies een geschikt bakje uit en leg aan de ene kant wat stro en aan de andere kant een pluk mos. Pak daarna een mooi stuk klimop en verwerk deze tussen het mos.

Herfstbakje door Sep

Zet een mooie pompoen in het midden en drapeer er wat decoratiehout omheen. Werk de minder mooie plekken tot slot weg met leuke siervruchten. Ik gebruik in dit geval oranje appeltjes die goed passen bij de rest van de kleuren. Voilà: het herfstbakje is klaar! Leuk om binnen óf buiten neer te zetten.

Haal de herfst in huis met deze (DIY) artikelen, verkrijgbaar bij Warentuin:

Nog vragen?

Loop je tijdens het maken, samenstellen en knutselen toch nog ergens op vast? Geen nood: ik beantwoord met alle plezier al je eventuele vragen. Je kunt me bereiken door me een mailtje te sturen via: [email protected]. Heb je vragen over het plaatsen van een bestelling voor een van de knutselmaterialen die via onze webshop verkrijgbaar zijn? Neem dan gerust contact op met een van de medewerkers van de klantenservice.