0%

Heb je thuis vissen? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk het is om ze het juiste vissenvoer te geven. Wat dat voer betreft ben je wellicht geneigd te kiezen voor voorverpakt visvoer. Voorverpakt visvoer is immers makkelijk, kant-en-klaar en schoon. Maar wist je dat het heel eenvoudig is om zelf het voer voor je vissen te maken? In deze blog vertellen we je er graag meer over, dus lees snel verder.

Daarom zelf je vissenvoer kweken

Zelf je vissenvoer kweken is allereerst de ideale oplossing voor wanneer je je vissen iets goeds wil geven, maar je portemonnee tijdelijk naar adem snakt. Daarnaast is zelfgekweekt visvoer natuurlijk veel verser dan voorverpakt visvoer. Zelfs als je (een deel van) het zelfgekweekte visvoer invriest om op een later tijdstip aan je vissen te voeren, is dat nog altijd verser dan vlokken of ander visvoer. Tot slot wekt levend, vers visvoer eerder een goede eetlust en een jachtinstinct bij je vissen op. Je vissen worden daardoor actiever en zijn net wat gezonder.

Artemia kreeftjes kweken

Artemia kreeftjes zijn hét visvoer voor jonge vissen. Met behulp van wat artemia eieren kun je eenvoudig verse artemia kreeftjes laten uitkomen en ze zo dus zelf kweken.

Artemia kreeftjes zijn heel gemakkelijk zelf te kweken en kunnen levend aan je jonge vissen worden gevoerd. Artemia kreeftjes bevatten heel veel vitamines en andere noodzakelijke voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid van je jonge vissen. Het caroteen in Artemia kreeftjes maakt dat je vissen een intensere kleur krijgen.

Wat heb je nodig?

Als je nog nooit eerder zelf Artemia kreeftjes hebt gekweekt, kun je het best een kweekset aanschaffen. Daarmee kan het eigenlijk niet misgaan! Een hobby incubator set kopen is dan zeker een aanrader. Deze set bevat alles dat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met het kweken van Artemia kreeftjes.

Daphnia (watervlooien) kweken

Je kunt er ook voor kiezen om zelf Daphnia (watervlooien) te kweken. Watervlooien zijn niet alleen een fantastische voedingsbron voor je aquarium vissen, ze maken ook korte metten met zweefalgen! Je kunt gedroogde watervlooien kopen, maar ze zijn ook heel gemakkelijk zelf te kweken.

Voor het kweken van watervlooien hoef je niet eerst een kweekset aan te schaffen. Je kunt ze ook kweken met een aantal huis-, tuin- en keukenspullen die je misschien al in huis hebt.

Wat heb je nodig?

  • Een transparante kweekbak (een oud aquarium of grote glazen bak)
  • Voedingsstoffen als vlokken, gist en melk
  • Regenwater of kraanwater*
  • Een schepnetje
  • Een stuk gaas
  • Een zakje watervlooien

Wat moet je doen?

Vul de kweekbak met regenwater en dek hem af met een stuk gaas, zodat muggen er geen eitjes in kunnen leggen.

Zet de bak voor een raam in direct zonlicht. Dit zorgt voor algengroei, noodzakelijk als voedsel voor de watervlooien. Zorg er wel voor dat de temperatuur van het water niet boven de 28 graden uit komt. Bij een temperatuur van boven de 28 graden vindt er geen algengroei meer plaats.

Doe er een scheutje melk bij en laat de bak twee weken staan. Gooi er na één week nog een beetje vlokvoer bij.

Na ongeveer twee weken begint het water groen te kleuren. Haal een zak watervlooien en laat deze los in het water. De watervlooien zullen zich vermenigvuldigen. Als het goed is, begint het water al snel helder te worden. Als dat gebeurt gooi je er nog wat melk, gist of vlokvoer bij.

Je hebt nu een onbeperkte voorraad visvoer gekweekt!

Tip: regenwater is het meest ideaal om watervlooien in te kweken: in vergelijking met kraan water, hoeft regenwater minder lang te ‘rijpen’.

Groenten voor je aquatium vissen

Bij groenten ben je minder bezig met het visvoer maken, maar meer met het visvoer klaarmaken. Bijna alle vissen in het wild hebben wat plantmateriaal in hun dieet. Zo kwalitatief goed als voorverpakt visvoer voor je aquarium vissen tegenwoordig ook is geworden, het meeste biedt niet veel plantaardigs (groenvoer). Je kunt ze daarom best een keer zelf wat geven.

Het groenvoer kan bestaan uit:

  • Sla
  • Broccoli
  • Kool
  • Spinazie
  • Courgette
  • Bloemkool
  • Wortels
  • Spruitjes
  • Komkommer

Als je bijvoorbeeld je tropische vissen af en toe groenten gaat geven, moet je uiteraard wel weten hoe je een en ander het best kunt (voor)bereiden en serveren aan je vissen.

Groenten schoonmaken

Vóór je bijvoorbeeld een stuk komkommer aan je tropische vissen kunt voeren, dien je de komkommer schoon te maken. Dit kan gewoon met koud water en een harde borstel. Spoel de komkommer daarna goed af.

Is de groente bladachtig is of heeft deze een onregelmatige schil? Maak die dan schoon in een kom met koud, schoon water. Dip en wrijf de groente zachtjes schoon. Spoel de groente daarna af onder de kraan (met leidingwater) en laat deze drogen.

Groenten preparen

Bepaalde groenten zijn te hard om zo aan je vissen te geven. Ze kunnen er dan simpelweg niet meteen aan knabbelen. Daarom kun je die groenten het best eerst even kort blancheren (een paar minuten koken). Daar worden zachter van!

Om ervoor te zorgen dat de groenten naar de bodem van je aquarium zakt, moet je deze zwaarder maken. Je kunt groenten zwaarder maken door er een lepel doorheen te prikken of het vast te maken aan een stuk hout, een steen of een decoratiestuk. Let erop dat je geen scherpe voorwerpen gebruikt!

Fruit voor je aquarium vissen

Behalve met groenten kun je je aquarium vissen ook blij maken met stukjes fruit. Je kunt ze het best stukjes banaan of druif geven. Het fruit moet in ieder geval zacht zijn. Zorg er verder voor dat je al deze stukjes eerst goed klein maakt. Verder is het natuurlijk gewoon even afwachten en kijken hoe je vissen erop reageren. Als ze het lekker vinden, snoepen ze ervan en anders laten ze het vanzelf wel liggen!

Toch kiezen voor vooorverpakt vissenvoer

Heb je niet genoeg tijd of vind je het te veel gedoe om zelf vissenvoer te maken? Maak het jezelf dan gemakkelijk en bestel toch voorverpakt, kant-en-klaar visvoer van bijvoorbeeld Suren Collection, Hikari of Tetra/

Vissenvoer, verkrijgbaar bij Warentuin:

Nog vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Wil je meer informatie over een van onze producten? Neem dan contact op met mij via: [email protected] of met een van de medewerkers van de klantenservice.