0%

Je kunt te weten komen of je aquarium vissen ziek zijn door de gedragingen van je vissen goed te observeren. Als je vissen zich anders gedragen dan je van ze gewend bent, zou het kunnen dat ze ziek zijn. Door je vissen aandachtig te bestuderen, kun je erachter komen of je vissen daadwerkelijk iets mankeren. Je vissen aandachtig bestuderen is heel belangrijk, omdat visziekten zich op verschillende manieren kunnen uiten.

Vaste momenten

Om een betrouwbaar beeld te kunnen krijgen van de gezondheidstoestand van je aquarium vissen, kun je ze het best een tijdje op vaste momenten observeren. Door je vissen een paar dagen achter elkaar tijdens het voeren te bestuderen, kun je bijvoorbeeld heel goed zien of er vissen zijn die zich anders dan anders gedragen. Ook vissen die zich afzonderen vallen op deze manier beter op.

Mogelijke symptomen van een visziekte

Dat aquarium vissen zich anders dan anders gedragen kan erop duiden dat ze ziek zijn, maar wanneer is dat dan precies? In ieder geval wanneer ze een van de volgende 7 symptomen vertonen:

  • Ze zonderen zich af
  • Ze hebben minder eetlust
  • Ze weigeren te eten
  • Ze veranderen van kleur
  • Ze schuren langs de kanten
  • Ze liggen op de bodem
  • Ze zwemmen in zuurstofrijke zones (bij uitlaat filter of bij luchtpomp) 

De hierboven genoemde 7 symptomen kunnen een aanwijzing zijn dat er bij je vissen iets niet klopt en dat ze waarschijnlijk ziek zijn. Er zijn ook 7 symptomen waarbij je vissen zeker ziek zijn. In het schema hieronder staan ze voor je opgesomd, met de bijbehorende ziekte en de mogelijke behandeling(en).

Symptomen visziekte

Visziekte

Behandeling visziekte

Pluizige watachtige begroeiing op het lichaam van de vis

Schimmels als saprolegnia

Medicatie in het water

Vis hapt naar lucht aan de oppervlakte

Zuurstofgebrek

Meer zuurstofplanten, een zuurstofpompje of zuurstoftabletten

Max 1 mm grote witte stippen op het lichaam van de vis

Witte stip

Medicatie in het water

Verhoging watertemperatuur tot 29 graden (een week)

Dikke opgezette buik

Waterzucht

Medicatie, maar moeilijk te behandelen

Wormpjes op de kieuwen

Gyrodactylus

Medicatie, 15 gram zout in 100 ml water opgelost

Uitpuilend oog

Exophthalmus

Medicatie, maar moeilijk te behandelen

Ongewone vormen aan het skelet

Erfelijke ziekte

Genetisch probleem: vissen scheiden

 

Een van je aquarium vissen is echt ziek

Heb je vastgesteld dat een van je aquarium vissen echt ziek is? Zet die ene zieke vis dan in een apart aquarium in quarantaine. (Door een zieke aquarium vis in quarantaine te zetten, help je voorkomen je dat meer van je vissen ziek worden.) Heb je dat gedaan? Verhoog dan de temperatuur van het water naar zo’n 28 graden, de meeste ziekteverwekkers houden daar niet zo van.

Vraag advies bij je aquariumspecialist op basis van de symptomen die je hebt geconstateerd. Neem van tevoren een watermonster en neem dat mee naar de dierenspeciaalzaak.

Heb je het advies gekregen een bepaald geneesmiddel te gebruiken? Los dit dan op in het water. De bijsluiter vertelt je hoe je dat moet doen. Voeg het middel in ieder geval altijd geleidelijk toe aan het water. Laat het gedurende de voorgeschreven periode inwerken en ververs vier tot vijf dagen achter elkaar elke dag een tiende van het water. Als het even meezit, is je vis zo weer de oude!

Nog vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Wil je meer informatie over een van onze producten? Mail me dan via: [email protected] of neem contact op met een van de medewerkers van de klantenservice.