0%

Dat kamerplanten (op een gegeven moment) moeten worden verpot, is algemeen bekend. Maar wanneer precies? Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: nieuwe kamerplanten verpot je direct na aanschaf en kamerplanten die je al een tijdje in huis hebt staan, verpot je wanneer deze een grotere pot nodig hebben. Wil je ook nog weten in welke periode en hoe je kamerplanten het best kunt verpotten? Lees dan snel verder!

Wanneer: de beste periode om te gaan verpotten

De beste periode om kamerplanten te gaan verpotten is in het voorjaar. In het voorjaar bevinden de meeste kamerplanten zich namelijk in hun groeiperiode en hebben ze genoeg energie om de wortels te herstellen die tijdens het verpotten (zouden kunnen) beschadigen.

De nieuwe bloempot (sierpot) die je bij het verpotten gebruikt, moet uiteraard groter zijn dan de oude bloem- of kweekpot, want alleen zo krijgen de planten de extra ruimte die ze nodig hebben om groter te kunnen groeien. Vul die extra ruimte op met goede, verse potgrond. Door verse potgrond toe te voegen hebben je kamerplanten voldoende nieuwe voedingstoffen voor de eerste zes weken in de nieuwe pot en wordt de kans op het ontstaan van plantenziektes een stuk kleiner.

Kamerplanten in kweekpot

Heb je een plant (pas) in het najaar aangeschaft en staat deze in nog een kweekpot*? Wacht dan niet tot het voorjaar, maar verpot deze direct in een één tot twee centimeter grotere sierpot. Let wel goed op dat je de wortels tijdens het verpotten zo min mogelijk, maar liefst natuurlijk helemaal niet beschadigt. De meeste kamerplanten bevinden zich in het najaar in hun rustperiode en hebben daardoor net wat minder energie om deze te herstellen.

*Een kweekpot is meestal net iets te klein voor de wortelkluit, maar scheelt voor de kweker in de vervoerskosten. Een kamerplant in een kweekpot moet je daarom zoals gezegd na ontvangst altijd meteen verpotten.

Wanneer: het beste moment om te gaan verpotten

Het beste moment om kamerplanten te gaan verpotten is wanneer de groei stagneert en het blad lelijk wordt of wanneer ze opeens veel vaker water nodig hebben. Dat het tijd wordt om te gaan verpotten is verder te zien aan de wortels van de planten. Moet een plant worden verpot? Dan komen deze boven de (oude) pot uit of groeien deze door de drainagegaatjes heen. Als de wortels te weinig ruimte hebben kunnen ze verstikken, omdat er dan te weinig lucht bij komt.

Het is afhankelijk van hoe snel je plant groeit, hoe vaak je hem hierna moet verpotten. Een cactus kun je snel al jaren in dezelfde pot laten staan, terwijl een snelle groeier elke jaar behoefte heeft aan meer ruimte.

Zoals je net ook al hebt kunnen lezen hebben de wortels van je kamerplanten dankzij een grotere bloempot meer ruimte, kunnen ze gemakkelijker nieuwe voedingsstoffen opnemen en kunnen je kamerplanten eenvoudig en gezond groter groeien. Hoe vaak je kamerplanten uiteindelijk moet verpotten, is afhankelijk van hoe snel ze groeien. Een cactus kun je bijvoorbeeld jaren in dezelfde pot laten staan, terwijl een Ficus veel eerder behoefte heeft aan meer ruimte.

Hoe: verpotten naar een bloempot met drainagegat

Sommige bloempotten hebben onderin een gat. Dat is (natuurlijk) niet zomaar. Door dat gat (een drainagegat of watergat) kan water weglopen op het moment dat je de kamerplant die je erin houdt te veel water geeft. Dit is heel handig, omdat anders dit overtollige water onderin de pot blijft staan dat maakt dat de wortels van je planten gaan rotten. Om ervoor te zorgen dat de vloer in huis niet kletsnat wordt, is het wel slim om potten met een drainagegat op een schoteltje te zetten

Hoe: verpotten naar een bloempot zonder drainagegat

Bij bloempotten zonder drainagegat onderin heb je wat meer mogelijkheden wat betreft de stijl en vorm dan bij bloempotten mét drainagegat. Het nadeel van het houden van kamerplanten in een pot zonder drainagegat is dat het eventuele te veel aan water in niet kan weglopen, in de pot blijven staan en de wortels van je planten dus kunnen gaan rotten.

Je kunt dit voorkomen door een laagje hydrokorrels of vulcastrat onderin de pot aan te brengen. Hydrokorrels zijn korrels van gebakken klei. De korrels zijn poreus en dus luchtdoorlaten en nemen daarom gemakkelijk water op, houden het vast op het moment waarop de wortels te veel water krijgen en laten dat water weer los als de wortels daarom vragen. 

Vulcastrat zijn korrels die bestaan uit vulkanisch gesteente dat heel luchtig is. Ook vulcastrat korrels neen gemakelijk water op en geven dit langzaam weer af aan de wortels. Dankzij de grove structuur slibt de grond niet dicht, maar blijft deze luchtdoorlatend en krijgen de wortels genoeg zuurstof. 

Je plant zet je dan bovenop deze laag hydrokorrels of vulcastrat, zodat de wortels niet kunnen verzuipen in een teveel aan water. 

Met behulp van een vochtmeter kun je ook nog zelf het waterpeil in een bloempot in de gaten houden. Werken met een vochtmeter is helemaal niet moeilijk: de meetpinnen simpelweg tot minimaal een paar centimeter in de grond steken om de vochtigheid van de grond te meten is het enige dat je hoeft te doen. Vervolgens kun je van het LCD scherm of aan de hand van stand van de wijzer de vochtigheid van de potgrond aflezen.

Aan de slag

Welke stappen je precies moet volgen bij het daadwerkelijke verpotten van een kamerplant, zie je hieronder. Leg, vóórdat je begint met het verpotten alvast alle spullen die je nodig hebt klaar.

  1. Kies een nieuwe sierpot die een maat groter is dan de huidige, het liefst één met een drainagegat.
  2. Pak de juiste potgrond voor jouw plant.
  3. Haal voorzichtig je plant uit de oude pot. Een plastic pot kun je een beetje kneden, waardoor de plant loskomt. Zit je plant erg vast? Knip de pot dan stuk. Een stenen pot kun je voorzichtig omdraaien, terwijl je de plant aan de basis goed ondersteunt. Eventueel kun je eerst met een mes langs de rand van de pot gaan, om de plant wat gemakkelijker van de pot los te krijgen.
  4. Verwijder voorzichtig de eventueel afgestorven en besmette wortels uit de wortelkluit.
  5. Haal voorzichtig zoveel mogelijk van de oude potgrond van de wortels.
  6. Leg een koffiefilter over het drainagegat heen, zodat er geen potgrond uit de sierpot valt.
  7. Voeg een laagje potgrond aan de bodem van de sierpot toe. 
  8. Zet de plant in het midden van de pot en voeg verse potgrond toe. De kluit en de potgrond moet een paar centimeter onder de rand van de pot blijven. Dit zorgt ervoor dat het water in de pot blijft als je water geeft en niet meteen over de rand wegloopt.
  9. Druk de potgrond rondom je plant aan, maar niet te veel, je wil juist dat de wortels meteen voldoende zuurstof (kunnen) krijgen.
  10. Geef je plant regelmatig voldoende water, zet deze de eerste week in de halfschaduw. Na ongeveer een week kan je plant terug naar de plek waar deze altijd stond.

Kamerplanten die bij Warentuin te bestellen zijn:

Welke potgrond kies je?

In bijna elke plant-verpotstap kwam het woord 'potgrond' voorbij. Bezuinig vooral niet op potgrond en kies altijd voor grond van goede kwaliteit. Potgrond van goede kwaliteit is luchtig, waterdoorlatend, veerkrachtig, slaat niet dicht en bevat verder alle voedingsstoffen die een (kamer)plant nodig heeft.

De meeste (kamer)planten vinden universele potgrond prima om in te groeien. Voor cactussen is het goed om zanderige grond te gebruiken. Naar deze grond hoef je niet zelf op zoek, maar deze kun je bij ons bestellen in de vorm van een zak voorgemengde cactusgrond. Ook orchideeën staan graag in speciale grond. Omdat orchideeën niet elkel in aarde, maar tussen de takken van bomen groeien bevat orcideeënpotgrond ook veel boomschors en heeft deze een grove structuur.

Toch nog vragen of advies nodig?

Heb je, na het lezen van de blog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je bij ons kamerplanten gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.