0%

Heb je een klimop in je huis en/of tuin staan? Dan heeft deze een optimale verzorging nodig. Door hem goed te verzorgen, bloeit hij mooi waardoor je er lang van kunt genieten. Bovendien vindt je klimop dat ook fijn. Maar hoe snoei je hem nu het best? En wanneer kun je dat het best doen? Wij leggen je dit en meer in deze blog uit. Lees snel verder!

klimop

Waarom klimop snoeien?

De klimop, ook wel Hedera Helix genoemd, staat erom bekend erg snel te kunnen groeien. Hij kan wel 60 tot 100 cm per jaar groeien. Het is daarom verstandig om hem goed in de gaten te houden. Er zijn 5 redenen waarom je je klimop moet snoeien:

1. Je klimop haag wordt er voller van

Als de klimop hagen de hoogte van je betongaas schutting en/of gaashekwerk heeft bereikt, moet je de top eraf snoeien. Op die manier groeit de klimop naar de zijkanten in plaats van naar boven, waardoor je haag voller wordt met bladeren.

2. Je klimop haag krijgt meer bladmassa

Elke keer als je een takje van je klimop wegsnoeit, krijg je er twee voor terug! Ook dit zorgt ervoor dat je haag voller wordt.

3. Je klimop haag blijft mooi in model

Door het snoeien van de klimop haag zorg je ervoor dat deze in model blijft. Als je bijvoorbeeld een mooi vormp van je klimop haag hebt gemaakt, behoudt deze als je hem snoeit, dezelfde vorm. Zo blijft je tuin mooi en geniet je ervan als je buiten zit.

4. Je klimop maakt geen schade aan woningen

Behalve dat het snoeien van je klimop voor mooie resultaten zorgt, voorkomt het ook schade aan je huis. Als je de klimop niet (op tijd) snoeit, zetten de hechtwortels van de klimop zich vast aan de woningen, wat weer moeilijk is om weg te krijgen. Dit voorkom je door de klimop op tijd weg te snoeien en de lange takken weg te halen.

5. Je klimop houdt dakgoten heel

De klimop is ook erg listig wat betreft dakgoten. Hij verdwijnt graag in je dakgoot en als je niet op let, zorgt hij voor verstopping. Controleer dus goed je dakgoten en snoei de klimop als je hem daar tegen komt.

Wanneer klimop snoeien?

Je klimop kun je in principe het hele jaar door snoeien. Het is wel af te raden om hem in de winter te snoeien, aangezien hij dan in ruststand is en op dat moment niet goed kan herstellen na de snoeibeurt.

De eerste snoeibeurt van het jaar kun je het best in april of mei plannen en in ieder geval vóór de langste dag van het jaar. De tweede snoeibeurt kun je het best plannen in augustus of september, tot na de langste dag van het jaar. Op die manier groeit de klimop minder snel en blijft hij meer in vorm. Bovendien hoef je hem dan ook minder vaak te snoeien.

Je kunt een klimop ook maar een keer in het jaar te snoeien. Wacht dan tot na de langste dag en snoei hem dan, eind juni. Op die manier groeit hij langzaam terug en hoef je hem pas in een jaar weer te snoeien. Daarnaast is het ideaal om op een wat bewolkte en liefst regenachtige dag te snoeien. Als je het op een zonnige dag doet, komen nieuwe bladeren aan de oppervlakte die nog niet aan het licht gewend zijn en kunnen verbranden. Als de bladeren van de klimop nat zijn, ontstaat er de minste schade aan de haag.

Hoe klimop snoeien?

Een voordeel van de klimop is dat hij snel groeit en snel herstelt. Zo hoef je bij het klimop snoeien niet zo voorzichtig te werk te gaan. Zoals hiervoor al uitgelegd, is het wel belangrijk om een klimop blijven te snoeien zodat de haag dicht blijft en niet uit vorm raakt. Voor het snoeien van je klimop heb je ook goed snoeigereedschap nodig, zoals een snoeischaar, een heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Als je gaat snoeien, laat het liefst de zomer bloemen die aan het einde van de klimop verschijnen, zitten. Daar zijn bijen namelijk dol op!

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Stuur me dan een mailtje via: [email protected] of neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. We wensen je veel succes met het snoeien van je klimop!