0%

Het makkelijkst en snelst leer je door zelf te doen, dat geldt natuurlijk ook voor je kinderen. Kinderen (dus ook die van jou!) genieten vaak ook meer van stukken groenten en fruit als ze uit eigen (moes)tuin komen. Hoe mooi is het dan om een moestuin aan te leggen en je kinderen te leren hoe groenten groeien, wanneer je ze kunt oogsten en wanneer welk fruit te oogsten is?

Samen zaaien en oogsten

Laten we niet vergeten dat moestuinieren met je kinderen ook gewoon een leuke activiteit is om samen te doen. Hoe? Zorg er om te beginnen voor dat je kinderen ieder een eigen tuintje hebben. Dit kan een deel van je moestuin zijn of een vierkante meter tuin. Door je kinderen elk hun eigen stukje te geven, leer je hen de verantwoording te dragen voor hun groenten en fruit.

Wat is een vierkante meter tuin?

Een vierkante meter tuin is een moestuin in een bak met vakken. Het voordeel van zo’n tuin is dat deze weinig last heeft van onkruid en weinig ruimte in beslag neemt. Een vierkante meter tuin kun je dus ook op je balkon kwijt en ziet er ook nog eens leuk uit! Je kunt een vierkante metertuin als bouwpakketje aanschaffen, maar ook zelf maken.

Een vierkante meter tuin zelf maken

Zelf een vierkante meter tuin maken is heel simpel. Het enige dat je nodig hebt zijn vier planken, schroeven, een zaag, anti-worteldoek en aarde. Heb je alles bij elkaar gezocht? Dan is het alleen nog een kwestie van het stappenplan hieronder volgen en klaar ben je:

  1. Schroef de vier planken aan elkaar zodat ze een moestuinbak vormen. Je kunt de bak verstevigen door gebruik te maken van steunbalkjes waar je de planken aan vast schroeft.
  2. Knip een stuk worteldoek op maat en zorg dat dit net iets groter is dan de moestuinbak zelf en bevestig dit aan de onderkant van de bak.
  3. Keer de moestuinbak om en zet hem op zijn plek. Plaats de bak het liefst op een plek waar de zon het grootste gedeelte van de dag schijnt.
  4. Vul de moestuinbak met (bemeste) aarde en bedek deze met een laagje moestuin grond (zaaigrond).
  5. Verdeel de moestuinbak in vakken. Dit wordt een stuk eenvoudiger als je lijntjes spant.
  6. Zaai in elke vak wat zaden van een soort groente of fruit naar keuze. Je kunt hiervoor ook handige kant en klare zaadmatjes gebruiken.
  7. Geef de net gezaaide groenten- en fruitzaden water!

Vind je het toch een beetje te veel gedoe om zo'n vierkante meter tuin zelf te maken? Geen probleem: via Warentuin zijn verschillende kant-en-klare kweektafels en moestuinbakken te bestellen. 

Makkelijke groenten en kruiden

Of je nu een deel van je eigen moestuin vrijmaakt of een vierkante meter tuin koopt of zelf maakt: kies vooral voor makkelijke groenten en kruiden als je samen met je kinderen gaat moestuinieren. Kinderen zien namelijk het liefst snel resultaat. Een aantal groenten en kruiden die makkelijk en snel te kweken zijn:

  • Tuinbonen
  • Tuinkers
  • Radijsjes
  • Pompoenen
  • Sla
  • Oost-Indische kers
  • Komkommerkruid

Op de verpakking van alle groentezaden staat precies uitgelegd wanneer je ze het best kunt zaaien en hoe je de planten moet verzorgen. Behalve groentezaadjes kun je ook wat kleine groenteplantjes kopen. Het zal je niet verbazen dat je daarmee nóg sneller resultaat ziet!

Makkelijk fruit

Je wat de moestuin betreft beperken tot groenten is helemaal niet nodig. Ook fruit kweken is met de juiste voorbereiding kinderspel. Aardbeien, frambozen, bessen of (doornloze) bramen zijn bijvoorbeeld heel geschikt om samen met je kinderen te kweken. Het fijne van dit fruit is dat je het zowel in een pot als in de vaste grond kunt kweken.

Binnen kweken

Heb je geen tuin of buitenruimte? Geen nood: ook binnen kun je groenten en bepaalde soorten kruiden kweken. Kiemgroenten en eenjarige kruiden zijn heel geschikt om met je kinderen te kweken, omdat ze makkelijk zijn en je kinderen ook nu weer snel resultaat zien. Hoe je kiem groenten kweekt, lees je hieronder.

Binnen kiemgroenten kweken

Het kweken van kiemgroenten is heel eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt is zaad, water, een plat bakje en iets om het bakje af te dekken. Alles bij de hand? Volg dan onderstaande 6 stappen en voor je het weet kunnen jij en je kinderen van eigen gekweekte kiemgroenten smullen!
  1. Laat de zaadjes een nacht weken en spoel ze af.
  2. Leg een laagje natte watten of katoen in het bakje.
  3. Strooi de zaadjes uit over het bakje.
  4. Doe het deksel op het bakje en zet het op een lichte plek.
  5. Houd de zaadjes vochtig.
  6. Oogst de kiemspruiten wanneer ze enkele centimeters groot zijn

Ga je liever voor gemak? Koop dan een van de kant-en-klare kweeksetjes en je kunt meteen aan de slag.

Kinderen met een moestuin zijn aardiger

Wat? Zijn kinderen met een moestuin echt aardiger dan kinderen zonder moestuin? Gek genoeg wel, ja! Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met een moestuin zich veiliger voelen en dat het hebben van een moestuin – groot of klein – goed is voor hun ontwikkeling. Doordat kinderen zorgen voor de zaden en planten in de moestuin en daarvoor verantwoordelijk zijn, leren ze namelijk dat ze ertoe doen en gezien worden. Dat ze gezien worden, maakt ze automatisch aardiger.

Begint het al te kriebelen?

Kun je niet wachten om met je kinderen een moestuin te beginnen? Je hebt net kunnen lezen hoe je zoiets moet aanpakken. Alle producten die je ervoor nodig hebt, zijn terug te vinden in onze webshop en voor vragen kun je me mailen via: [email protected] of contact opnemen met een van de medewerkers van de klantenservice. Veel succes en vooral ook plezier!