Planten & potten Moestuin Verzorgen & (be)planten

Zaaien in volle grond? Zo pak je dat aan!

0%

Er zijn talloze zaden verkrijgbaar om te zaaien in volle grond. Maar waar moet je rekening mee houden? Welke grondsoorten zijn er? En niet onbelangrijk: Wanneer zaai je? Zeker bij planten die gevoelig zijn voor nachtvorst is dit erg belangrijk. Sep legt het in deze video aan je uit.

De beste tijd om te zaaien

Volgens de vuistregel kun je ieder jaar na 15 mei zaaien in volle grond. Natuurlijk check je vooraf ook even wat de beste zaaiperiode is voor de zaadjes die je gekocht hebt. Het zou zonde zijn als de plantjes het niet goed doen omdat je in de verkeerde periode gezaaid hebt.

Maak een zaaibed

Voor je kunt beginnen met zaaien in volle grond maak je in de tuin een zaaibed. Daar waar je de zaadjes wil zaaien haal je zo’n 2-3 centimeter grond weg.

Zaaien uit de hand

Is je zaaibed er klaar voor? Doe dan de zaadjes op je hand en verspreid deze over het zaaibed. Wil je verschillende bloemen door elkaar zaaien? Ook dat kan. Mix de zaadjes vooraf of verdeel ze per soort over het zaaibed.

Als je klaar bent met zaaien doe je de weggehaalde grond weer over het zaaibed. Dat is belangrijk, want anders eten vogels in no-time al je zaadjes op. Stamp het zaaibed aan met je voeten en geef water.

Plantjes verspenen

Wanneer de zaadjes na enkele weken zijn uitgegroeid tot kleine plantjes, kan het zijn dat je ontdekt dat ze te dicht op elkaar staan. Dan kun je plantjes verspenen. Dit betekent dat je de plantjes een ander plekje in de tuin geeft, waar ze meer ruimte hebben. Ga met een schepje goed onder de plant en maak het plantje los. Pak het plantje daarna met de hand uit de grond en zet het op zijn nieuwe plekje in de tuin. Uiteraard geven we ook de verspeende plantjes direct goed water, zodat ze kunnen wortelen en verder kunnen groeien.

Nog vragen over zaaien in volle grond?

Wil je advies over jouw (moes)tuin en het zaaien in volle grond of heb je een andere vraag? Stuur dan gerust een mail naar [email protected]. Uiteraard staat onze klantenservice ook voor je klaar.

Vorige Zo weet je of je aquarium vissen ziek zijn Volgende De lekkerste wortelsoep uit eigen tuin
0 Reactie(s)
Naar boven