Feestdagen Pasen DIY

Paasdecoratie van en met mos? Die knutsel je zelf in elkaar!

0%

Mos heeft geen wortels, maar groeit als een losse laag op onder andere de grond, op rotsen en op boomstronken. Dat mos geen wortels heeft, maakt het uitstekend geschikt om te gebruiken als decoratiemateriaal. Je kunt mos onder meer verwerken in voorjaarsarrangementen, paaskransen en paasstukjes. En omdat je mos zowel binnenshuis als buitenshuis kunt gebruiken, kun je er alle kanten mee op!  Hoe leuk is het bijvoorbeeld om er plantenhangers of paaseieren van te maken? Hieronder lees je daar meer over.

Paas plantenhangers van platmos

De meest verkochte mossoort is platmos, een soort met prachtige gerimpelde blaadjes. Met plat mos kun je de kluit van een plant op een mooie manier afwerken. Uiteraard kun je ook platmos kopen via onze webshop. Maak er bijvoorbeeld plantenhangers (kokedama's of mosbollen) in vrolijke paaskleuren van!

Wat je nodig hebt:

  • Een flinke lap plat mos;
  • Niet al te grote voorjaarsplant(en) in een of meerdere paaskleur(en);
  • Potgrond;
  • Nylon draad;
  • Sterk touw;
  • Een schaar.

Welke stappen je moet volgen:

  1. Leg de lap platmos voor je op een tafel met de groene kant naar boven.
  2. Haal de voorjaarsplant(en) van je keuze uit de pot en klop de losse aarde er voorzichtig van af voor een stevige basis.
  3. Voeg indien nodig een beetje potgrond toe rond de kluit om een mooie ronde bol te creëren. Maak de grond een beetje vochtig om deze beter te laten plakken.
  4. Bind een stuk mos aan de kluit door er in alle richtingen draad omheen te wikkelen. Voeg op deze manier elke keer een stuk mos toe totdat de hele kluit met mos is bedekt en er een mooie ronde bol is ontstaan.
  5. Sluit de mosbol met behulp van de nylondraad. Wikkel de draad nog een paar keer rond de bol voor extra stevigheid.
  6. Hang de mosbol met de paas planten op op met behulp van het stevige touw. Je kunt het touw één of meerdere keren rond de bal draaien voor een speels effect.
  7. Besproei je hangplant(en) regelmatig met de plantenspuit en je zult er lekker lang van kunnen genieten.

Tip: in plaats van planten met een kluit kun je ook stekjes gebruiken. Maak in dit geval eerst de kluit van aarde en mos, prik er dan gaatjes in en steek voorzichtig de stekjes erin.

Paasei van sphagnummos

Met platmos kun je ook een paasei van mos maken. Voor de basis van een paasei van mos of een mosei kun je het best een piepschuimen ei gebruiken. Scrol snel verder als je wil weten wat je (nog meer) nodig hebt en hoe je een mosei precies maakt.

Wat je nodig hebt:

  • Een groot stuk plat mos;
  • Piepschuimen eieren;
  • Bouillondraad;
  • Een schaar;
  • Een stuk touw;
  • Kleine kunstbloemen.

Welke stappen je moet volgen:

  1. Leg het piepschuimen ei midden op het grote stuk mos (met de goede kant naar buiten) en duw de zijkanten van de plak mos naar elkaar toe.
  2. Omwikkel het mos nu een aantal keer - niet te strak - met bouillondraad of touw tot je een mooie eivorm hebt.
  3. Knip het mos eventueel nog bij met een schaar om de eivorm nog beter te maken.
  4. Knoop een touwtje om je paasei van mos en maak er eventueel een strik omheen.
  5. Steek wat kunstbloemetjes tussen de touwtjes en klaar ben je!

Tip: maak je met dan één mosei en knutsel je met kleine en grote piepschuimen eieren?  Dun het mos voor de kleine eitjes dan een beetje uit. Het bruine laagje aan de onderzijde haal je er dan een beetje vanaf.

Verschillende soorten mos, verkrijgbaar bij Warentuin:

Sphagnum mos voor paasstukken

Ook Sphagnum mos is in onze webshop te vinden en te bestellen. Sphagnum is een zeer kleine mossoort die steeds in groepen groeit, waardoor het grote afmetingen kan aannemen. Er zijn heel wat verschillende typen. Je hebt Sphagnum mos dat onder water leeft en Sphagnum mos dat de voorkeur geeft aan heel droge levensomstandigheden. Sphagnum mos is stervormig en wordt, overigens net als Tillandsia mos, gebruikt om bloemstukken mee op te vullen. De vorm van het mos geeft je bloemstuk een speelse afwerking.

Je decoratie plat mos en sphagnum mos kopen

Krijg je al zin in Pasen en dus ook zin om lekker te gaan knutselen voor Pasen? Scrol dan snel door onze decoratie platmos, sphagnummos en andere knutselspullen en en maak je keuze. Wat je vandaag bestelt, heb je in principe morgen al in huis. Je hoeft er niet eens de deur voor uit, maar kunt gewoon achter je computer blijven zitten! Ideaal, toch?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Geen punt! Stuur gewoon even een mailtje met je vragen naar: [email protected]. Ik beantwoord ze graag. Voor vragen over het bestellen van mos of ander knutselmateriaal kun je terecht bij een van de medewerkers van onze klantenservice. We horen graag van je!

Vorige Verticaal tuinieren? Zo pak je dat aan! Volgende Pasen buiten of binnen vieren wordt met deze tips een eitje!
0 Reactie(s)
Naar boven