Feestdagen DIY Halloween

Halloween pompoen lantaarns maken doe je zo!

0%

Geen herfst zonder pompoenen en tijdens Halloween kan en mag een uitgehold en fraai uitgesneden exemplaar al helemaal niet ontbreken! Bij Halloween horen namelijk griezelig grijnzende pompoen lantaarns om je huis of in je tuin. Die kun je kant-en-klaar als sierpompoen kopen, maar natuurlijk ook zelf maken, van een echte pompoen! Een ideaal projectje voor een knutselmiddag met je (klein)kinderen tijdens de herfstvakantie. Hoe je dit projectje aanpakt, lees je hieronder.

Vóór je aan de slag gaat, wil je misschien weten wanneer Halloween wordt gevierd, hoe Halloween is ontstaan en waarom pompoenen er onlosmakelijk mee verbonden zijn.

Wanneer wordt Halloween gevierd?

Halloween wordt gevierd op 31 oktober. Het woord ‘Halloween’ is afgeleid van 'Hallow-e'en', dat weer is afgeleid van ‘All Hallows' Eve’. 'All Hallows' Eve' is de avond vóór Allerheiligen, een feestdag die op 1 november wordt gevierd. ‘Halloween’ wordt daarom ook weleens 'Allerheiligenavond' genoemd.

Hoe is Halloween ontstaan?

Oorspronkelijk stond Halloween voor het Keltisch Nieuwjaar. De Kelten in Groot-Brittannië vierden vroeger op 1 november Nieuwjaar en geloofden dat een dag eerder de doden uit hun graven herrezen om bij de levenden te komen spoken en hun weg naar het dodenrijk te zoeken.

Door allerlei eten voor de deuren te leggen hoopten de Kelten goede geesten aan te trekken en door zich te verkleden, maskers op te zetten en koolrapen in brand te steken de kwade geesten af te schrikken en het jaar goed te beginnen.

Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen werd deze Keltische traditie vermengd met tradities uit de Romeinse cultuur. De Ierse immigranten, afstammelingen van de Kelten, namen deze tradities in de negentiende eeuw mee de oceaan over, naar Amerika. Daar vermengden de tradities zich met die van Allerzielen, een feestdag die ook nu nog op 2 november wordt gevierd. Koolrapen waren in Amerika niet te vinden, maar pompoenen wel!

Uit de mengelmoes van al deze verschillende tradities en feestdagen samen is uiteindelijk de Halloween-feestdag ontstaan zoals deze tegenwoordig mét pompoenen wordt gevierd. De pompoenen worden niet meer in brand gestoken, maar uitgehold en op een leuke manier uitgesneden. Ook worden er lichtjes in geplaatst, zodat je mooie pompoen lantaarns krijgt.

Je eigen pompoen lantaarn knutselen

Nu je weet waar de traditie van het maken van pompoen lantaarns met Halloween vandaan komt, kun je met een gerust hart beginnen aan het creëren een eigen exemplaar. Volg hiervoor onderstaande stappen.

Stap 1: een pompoen kiezen

Zorg er allereerst voor dat je een goede pompoen hebt. Niet alle pompoenen zijn geschikt om iets engs of grappigs uit te snijden. Het meest geschikt om een heus pompoenkunstwerk van te maken zijn de Jack-O-Lantern pompoenen. Jack-O-Lantern pompoenen hebben een vrij zachte schil en zacht vruchtvlees en ijn daardoor gemakkelijk uit te hollen.

Je kunt kant-en-klare echte pompoenen kopen, maar er natuurlijk ook voor kiezen om je pompoenen zelf te kweken. Wil je zelf je pompoenen voor Halloween kweken? Begin daar dan op tijd mee (eind april/begin mei), zodat je ze in oktober kunt oogsten!

Stap 2: de juiste pompoen plukken

Is het eenmaal tijd om een fraaie pompoencreatie te maken en heb je je eigen Jack-O-Lantern pompoenen gekweekt? Dan moet er een rijpe pompoen worden uitgezocht en geplukt. Doe dit wel vóór de eerste nachtvorst, anders bederft de pompoen sneller. Een plukrijpe pompoen is te herkennen aan de groeven die op de steel zijn ontstaan en een stevige en dikke schil die nauwelijks indeukt als je er op drukt.

Kies bij het plukken een pompoen uit waar nog minstens vier centimeter steel aan zit. Een geplukte pompoen droogt uit, maar als de steel er nog aan zit, droogt de steel het meest uit, blijft de pompoen zelf langer goed en kun je hem dus langer bewaren.

Snijd bij het plukken de stengel door en niet meteen de steel zelf. Door het gewicht van de pompoen zou de steel namelijk kunnen inscheuren. Vergeet ook niet dat een pompoen met een wat afgeplatte onderkant blijft straks gemakkelijk staan!

Stap 3: de pompoen uithollen

Hol nu de geplukte pompoen uit. Een pompoen uithollen is heel simpel: je snijdt de bovenkant (het ‘dekseltje’) eraf en kunt meteen aan het uithollen. Probeer schuin naar binnen te snijden. Het 'dekseltje' kan door het uitdrogen van de pompoen namelijk wat gaan krimpen. Door schuin naar binnen te snijden voorkom je dat het 'dekseltje' in de pompoen valt als het wat gekrompen is.

Voor het uithollen van de pompoen een lepel gebruiken ligt voor de hand, maar probeer het ook eens met een ijsschep. Succes gegarandeerd! Daarna kun je de pompoen gebruiken voor voor een het maken van je Halloween lantaarn.

Stap 4: op de pompoen tekenen

Maak met stift een tekening van het gezicht of het figuur dat je uit wil snijden. Je kunt hiervoor het best een viltstift op waterbasis gebruiken, zodat je eventuele ‘foute lijntjes’ weer gemakkelijk van de pompoen af kunt wassen. Als hulpmiddel bij het tekenen kun je ook uitsteekvormpjes in Halloween-thema gebruiken.

Stap 5: de pompoen uitsnijden

Snijd het gezicht of het figuur voorzichtig uit langs de door jou getekende lijntjes. Gebruik hiervoor een kartelmes. Zo'n mes geeft meer grip dan een gewoon mes en verkleint de kans op uitglijden. Let op! Met een bot mes schiet je sneller uit dan met een scherp mes! Er bestaan hiervoor ook speciale pompoenzaagjes. Pompoenzaagjes zitten vaak in een carving-kit.

Te veel weggesneden? Geen nood: met een tandenstoker kun je proberen het afgebroken stuk te repareren. Ben je klaar? Maak dan ook de uitsnijdingen en de binnenkant nog eens schoon met keukenpapier.

Zijn je (klein)kinderen nog te klein om een pompoen zelf uit te snijden? Laat ze dan bijvoorbeeld een pompoen beschilderen of met stickers beplakken.

Pompoenen en Halloween figuren, verkrijgbaar bij Warentuin:

Blij met het resultaat?

Tevreden met je pompoen creatie? Plaats er dan een waxinelichtje en geef de pompoen een plekje, bijvoorbeeld tussen wat decoratie mos op een Halloween tafel vol bijpassende bloemstukjes, figuren, decoratie vleermuizen, decoratie spookjes op een tak, spinnen en skeletten, maar ook met wat herfstige bladeren, kastanjes, en paddenstoelen.

Pak tot slot nog even je telefoon erbij om wat leuke foto’s van de Halloween pompoen lantaarn te maken. Mail je foto’s naar [email protected] of post ze op onze Facebook-pagina. We zijn heel benieuwd!

Vorige Herfst in de tuin met bladhoudende en bladverliezende heesters Volgende Bamboe in een pot planten? Sep legt je uit hoe je dat doet!
0 Reactie(s)
Naar boven