Planten & potten Plantensoorten Verzorgen & (be)planten Bomen

Hoe bescherm je mediterrane planten en bomen tegen vorst? Sep vertelt het je!

0%

Mediterrane planten en bomen als olijfbomen, vijgenbomen en palmbomen staan natuurlijk hartstikke leuk in de tuin. Het enige minpuntje? Ze vergen een speciaal soort onderhoud. Voor het goed verzorgen van deze planten is het vooral bij vorst verstandig om maatregelen te treffen. Ik laat in onderstaande vlog zien hoe je mediterrane planten en mediterrane bomen het best kunt beschermen tegen extreme kou.

Vorstbestendig of niet?

Olijfbomen, vijgenbomen en palmbomen, ofwel kleine bomen, duiken steeds meer op in de tuinen, op de balkons en/of dakterrassen in Europa. Oorspronkelijk komen deze bomen uit warmere gebieden. Daarom zijn ze niet echt opgewassen tegen (strenge) winters. Bekijk daarom tijdens het aanschaffen goed of de mediterrane plant/boom vorstbestendig is of niet. Een winterharde palmboom is bijvoorbeeld bestand tegen lage temperaturen van tussen de -5 en -10 graden Celsius, terwijl sommige andere mediterrane planten/bomen helemaal niet tegen de kou kunnen.

sneeuw op olijfboom sneeuw op vijgenboom

Bubbeltjesplastic, tentsysteem of vliesdoek

Voor het beschermen van planten/bomen die niet winterhard zijn, zijn er verschillende beschermingsmogelijkheden. De planten/bomen volledig in bubbeltjesplastic inpakken is er een van. Dit is een goedkope oplossing, maar heeft ook een nadeel: het kan een plant/boom doen stikken en het is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk.

Toch voor bubbeltjesplastic gekozen? Dan is het advies om enkele gaatjes in het plastic te prikken, zodat de planten/bomen voldoende zuurstof krijgt. Een betere oplossing is wellicht om gebruik te maken van een tentsysteem of een vliesdoek/afdekvlies. Deze producten laten lucht door zodat de plant niet stikt, zijn makkelijk in gebruik en kunnen meerdere jaren mee.

Bubbeltjes plastic Afdekvlies moestuinplanten

Beschermhoezen voor planten en bomen

Een andere optie is kiezen voor beschermhoezen voor planten en bomen. Beschermhoezen voor planten en bomen zijn doorgaans heel gebruiksvriendelijk. Het kan alleen weleens voorkomen dat de bladeren van een plant wat in de weg kunnen zitten. Span daarom een touw om de stam van de plant en trek deze rustig omhoog. Zorg ervoor dat het touw niet te strak, maar ook niet te los zit. Dit voorkomt namelijk dat de bladeren breken.

De beschermhoes kan dan zonder enige moeite over de plant heen worden geplaatst. Vergeet niet om ook de wortels te beschermen, ook als ze in een pot zitten. De mediterrane bomen en planten in de tuin zijn nu beschermd tegen de vorst. 

Beschermhoes planten

Na de vorstperiode

Hou de temperaturen goed in de gaten en verwijder het bubbeltjes plastic, het tentsysteem of de beschermhoezen van je mediterrane planten en bomen zodra de temperatuur weer begint te stijgen. Zo kun je ook na streng winterse temperaturen weer volop te genieten van al je sfeermakers in de tuin.

Mediterrane planten en bomen, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen?

Heb je na het bekijken van mijn vlog toch nog vragen? Geen probleem! Schrijf je vragen gewoon even op en stuur ze naar: [email protected]. Ik beantwoord ze graag! Heb je vragen over bijvoorbeeld het bestellen van een bijvoorbeeld vliesdoek? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice

Vorige Je vaste planten beschermen tegen vorst: dit is hoe! Volgende Je kerstboom planten in eigen tuin? Let hierop!
0 Reactie(s)
Naar boven