Tuinieren & onderhoud Verzorgen & (be)planten Bomen

Zelf grote heesters of bomen oppotten? Sep legt je uit hoe!

0%

Grote heesters en bomen zijn een mooie toevoeging aan je tuin. Heb je geen (grote) tuin? Geen probleem: ook op een balkon of op een terras kunnen ze erg mooi staan, alleen heb je dan natuurlijk geen tuingrond bij de hand. In plaats van grote heesters en bomen in de volle grond te planten, plaats je ze in dat geval in een ruime bloempot! Wil je weten hoe je dit moet je dit precies moet aanpakken en waar je zoal op moet letten? Dat zal ik je vertellen in onderstaande vlog. Kijk vooral lekker mee!

De juiste aarde

Bij het uitzoeken van grote heesters of bomen kom je voor verschillende keuzes te staan. Wil je bijvoorbeeld liever bladhoudende heesters of liever bladverliezende heesters en wil je dat ze tegelijk gaan bloeien of niet? De keuzes die je maakt beïnvloeden ook wat voor aarde je moet gaan aanschaffen. De verschillende soorten heesters en bomen hebben namelijk verschillende aarde nodig. Het soort aarde heeft bovendien veel invloed op het ontwikkelingssucces van je plant. Bezuinig daarom niet al te veel op de kosten voor aarde, het resultaat daarvan zul je namelijk gegarandeerd terugzien.

Wat voor aarde heb je dan nodig? Bladhoudende heesters en bomen, maar ook hortensia’s hebben vaak zuurdere aarde nodig. Voor deze planten (en bomen!) moet je dus hortensia aarde of  rhododendron aarde halen. Dit soort aarde kun je kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken door tuinturf met potgrond te mengen. Voor bananenbomen heb je overigens weer andere aarde nodig. Daar gebruik je mediterrane aarde voor. Door deze aarde te gebruiken draag je bij aan het nabootsen van de natuurlijke leefomgeving van mediterrane planten nagebootst. Zoek goed uit welke aarde past bij jouw heester of boom. Heb je dat gedaan? Dan kun je beginnen met het oppotten.

Stappenplan voor het oppotten

  1. Weet dat bij het kopen van heesters of bomen deze standaard worden geleverd in een kweekerspot. Dit betekent dat de heesters of bomen moeten worden overgepot in een grotere pot. Bij grote potten moet er ongeveer 10 centimeter aan de randen erbij worden gerekend en bij kleinere potten ongeveer 5 centimeter. Een plant met een diameter van 30 centimeter zal dus in een pot met een diameter van 50 centimeter moeten.
  2. Zoek een nieuwe pot uit, een die je mooi vindt. Deze kan hoog zijn of juist laag, rond of vierkant. Check of er een gat in de pot zit. Water moet namelijk weg kunnen stromen wanneer het hard gaat regenen. Zit deze er niet in? Boor dan een gaatje aan de zijkant.
  3. Vul de pot allereerst met een laagje hydrokorrels. Hydrokorrels voorkomen bij te veel water dat het water omhoog trekt en de wortels gaan rotten.
  4. Voeg de juiste aarde toe. Zoals eerder gezegd verschilt het soort aarde per plantensoort. Houd genoeg ruimte over voor de kluit, vul de pot dus niet tot de rand. De kluit moet ongeveer een centimeter onder de rand uitkomen.
  5. Zet de kluit in de pot en vul deze aan met aarde. Zorg dat de aarde net als de kluit een centimeter onder de rand van de pot zit. Zo kan het water niet gelijk wegstromen. Druk de aarde nog voorzichtig een beetje aan en dan is de plant of boom opgepot en kun je hem plaatsen waar je maar wilt.

Voeding voor de heesters of bomen

Worden je heesters of bomen minder mooi? Dan kan het zijn dat de grond waarin ze staan is uitgeput. De oplossing is dan om extra voeding toe te voegen. Je kunt kiezen uit vloeibare voeding en niet-vloeibare voeding. Vloeibare voeding meng je met water in een gieter en moet je wekelijks toedienen. Niet vloeibare voeding, korrels, strooi je om de kluit heen. Elke keer als de plant  of boom dan water krijgt of als het regent, komt er voeding uit de korrels die in de grond zakt. Het toedienen van niet vloeibare voeding neemt daardoor net wat minder tijd in beslag dan het toedienen van vloeibare voeding. Ook bij voeding moet je letten op de vraag wat voor planten of bomen je voedt. Elke plant of boom vraagt om een andere voeding.

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: [email protected]. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!

Vorige Moestuin en tuin in de stad deel 2: de resultaten Volgende Hanging basket maken met Sep
0 Reactie(s)
Naar boven